Парламентарните групи на "БСП за България" и "Възраждане" се готвят да внесат вот на недоверие срещу служебното правителство "Главчев". Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в Партийния дом.

Мотивите за евентуалния вот на недоверие - нарушаване на Конституцията, изпълняване на политическа воля и съмнение за злоупотреба и манипулация на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Тя още веднъж призова президентът Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев и да избере нов служебен министър-председател с нов състав на Министерски съвет. Нинова отказа да каже кой според нея от домовата книга или менюто, както ги нарече президентът, е подходящ за служебен премиер, като уточни, че социалистите няма да се бъркат в работата на държавния глава кого да номинира за нов служебен министър-председател. Ако държавният глава не смени служебния кабинет "Главчев", БСП и "Възраждане" внасят вот на недоверие на служебното правителство.

Нинова посочи, че служебният кабинет на "Главчев е фалшиво служебен. Вече получихме доказателства, че служебното правителство е кабинет на ГЕРБ, персонално реден и командван от Бойко Борисов. Левите се съмняват в честността на предсрочните парламентарни избори и няма никаква сигурност как ще работи служебното правителство - на каишка и ще изпълнява това, което казва Борисов.

Нинова призова Радев да отстрани Главчев като премиер

Нинова призова Радев да отстрани Главчев като премиер

Служебният премиер е доказан послушко на Борисов, по думите на лидера на БСП

"Главчев категорично е политическо лице и просто послушко - изпълнител на чужда воля на задкулисието", категорична бе Нинова.

Парламентарната група на "Има такъв народ" не вижда юридическо обосновано решение на БСП и "Възраждане" в искането за внасяне на евентуален вот на недоверие на служебния кабинет "Главчев". Това заяви депутат от ИТН Павела Митова пред журналисти в кулоарите на Партийния дом.

Митова обясни, че има решение на Конституционния съд, което противоречи на един такъв вот на недоверие и в момента ИТН разглеждат дали това решение на КС важи и за промените в действащата Конституция, за да могат да вземат своето решение. ИТН никога не правят действия по политически причини, а трябва да бъдат ясно обосновани юридически.

Във връзка с договора с "Боташ", Павела Митова обясни, че докладът не може да бъде гледан днес, защото има постъпили допълнителни документи и материали от Българския енергиен холдинг (БЕХ). ИТН считат, че има възможност националният интерес да бъде допълнително накърнен с друг тип щета, ако днес се гледа доклада, изготвен във връзка с договора с "Боташ". Трябва да се даде време от още 48 часа, за да постъпят допълнителни документи във временната парламентарна комисия за договора с "Боташ". ИТН настояха за закрито заседание на парламента, в което всички народни представители да бъдат запознати с казуса.

Александър Вълчев от ИТН увери, че докладът ще бъде публичен за всички на сайта на Народното събрание.

Нова секретна информация бави пътя на договора с Боташ към ДАНС

Нова секретна информация бави пътя на договора с Боташ към ДАНС

Борислав Гуцанов се закани БСП да оповести целия доклад и да го даде на прокуратурата

По-късно обаче пред журналисти лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов поясни, че все пак ИТН ще подкрепят вота на недоверие.