След като приеха окончателно промените в Конституцията, народните представители продължиха с доприемането на Бюджет 2024, който отчасти разгледаха и приеха в понеделник.

4,5 милиона лева поиска левицата за археологически разкопки. По време на второто четене на бюджета за 2024 година социалистът Иван Ченчев обясни на финансовия министър Асен Василев, че миналата година всички проекти в областта на археологията са усвоени.

Георги Свиленски пък настоя за допълнителни 2 милиона лева за реставрация на Паметника на съветската армия. Това ще е заем от страна на Министерството на културата, а виновните лица за демонтажа после ще ги възстановят на ведомството. Червеният депутат изтъкна, че съдът вече се е произнесъл по отношение на законността на демонтажа.

Очаквано амбициите на червените не срещнаха подкрепа в пленарна зала. От "Възраждане" пък бяха попарени в искането си за 20 000 за културния център в Западните покрайнини. Там се раждат българи, подчерта Цончо Ганев и изрази съжаление, че министърът на финансите гледа безучастно. Иначе депутатите успяха да приемат предложенията на властта за бюджета на Министерството на културата.

Комисията по финанси в НС прие окончателно Бюджет 2024

Комисията по финанси в НС прие окончателно Бюджет 2024

Депутатите приеха списъка за инвестиционните планове на общините за 2024 г.

Преди това "Възраждане" пък поискаха допълнителни 200 хиляди лева от хазната, които да отидат за поддръжката на българските военни гробища и паметници в Македония. "Всички политически формации казват как за тях българщината в Македония е основен приоритет, но когато се стигне до гласуване, се случват някакви лупинги и се оказва, че не е точно така", критичен бе депутатът от партията на Костадинов Ангел Георгиев.

"Аз милея. Дайте ми сметката, където се набират средства за поддръжка на българските военни паметници и гробища в Македония", контрира го Георги Ганев от ПП/ДБ. 49-то Народно събрание обаче одобри тези 200 000 средства.

Сред основните параметри на бюджета е влизането в 3% дефицит, който е сред най-важните сред Маастрихтските критерии за влизане в еврозоната, значително увеличаване на парите за образование, млади семейства, култура и редица други, като за сметка на това се вдига значително облагането на хазартния бизнес, от което се очаква в хазната да постъпят над 200 милиона лева повече.

Дебат в пленарна зала имаше и по отношение на разходите за отбрана. Критика бе отправена от Атанас Зафиров от БСП, който се възмути, че въпреки "рога на изобилието", изсипал се над военния министър Тодор Тагарев, хората в армията останали забравени. И попита финансовия министър Асен Василев - ще бъдат ли реално увеличени заплатите на военните? Критичният тон бе поддет и колегата му от соцпартията Румен Гечев, който попита - защо въпреки дадените в последните годни милиарди за отбрана, България не е получила дори "нито една каска".

Асен Василев посочи, че разходите за отбрана в бюджета са ясно конкретизирани за какво ще се харчат, като Народното събрание следва да прецени дали предвидените суми са точни. А що се касае до предплащанията - докато бил министър, практиката е да не се дава цялата сума предварително, а да се плаща аванс и да се правят междинни плащания при доставка. "Няма 100% авансови договори, под които да стои моят подпис", отсече той.

Бюджет 2024 - горчив Коледен подарък от Народното събрание

Бюджет 2024 - горчив Коледен подарък от Народното събрание

И така стигаме до дефицит от 8.16 млрд. лева, който трябва да бъде финансиран с дълг

Парламентът одобри на второ четене парите за НСО. Средствата за службата, която охранява държавните мъже възлизат 59 312 400 лева.

На второ четене минаха средствата за транспортното ведомство. Парите за БДЖ са 209 890 000, а за НКЖИ малко над - 301 милиона лева.