БСП викат премиера Николай Денков в парламента утре, за да обясни думите на френския президент Емануел Макрон за изпращането на войски на натовски държави в Украйна.

Очакваме спешно Денков да дойде и да обясни от чие име го прави, с какъв мандат го прави и какво има предвид, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в изявление пред централата на БСП на "Позитано" 20.

Нинова припомни и че още преди година и половина са предвиждали, че такъв вариант се готви. Това за нас означава пряко въвличане на България във война, посочи Нинова. Лидерът на БСП се позова освен на френския президент Макрон и на премиера на Словакия Робърт Фицо.

От БСП призовават и за формиране на единен фронт от опозиционните партии за отпор на едно такова реално решение на ниво НАТО.

Не стана ясно към кого са насочени въпросите на Нинова - към Денков или към Емануел Макрон - кой го е оправомощил да прави такива изявления и от името на кого се правят те.

"Трябва да се формира категоричен отпор срещу евентуално предоставяне на жива сила в Украйна", категорична е обаче Нинова.

Припомняме, че генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг категорично отрече НАТО да има планове да изпраща бойни части в Украйна.

Радев зове ЕС за разумен и балансиран подход към Украйна

Радев зове ЕС за разумен и балансиран подход към Украйна

Изпращането на войски от натовска страна означава глобален конфликт

Български войски в Украйна няма да се изпращат. Тази категорична позиция изрази по-късно премиерът Николай Денков след визитата му при Володимир Зеленски. Не е поставян този въпрос. Той е готов да го потвърди и в парламента.

Това, което обсъждаме с Украйна е военно-техническа помощ, изтъкна Денков. България произвежда снаряди за износ. Директен износ за Украйна няма.