БСП в декларация от трибуната на парламента поиска консолидация на държавността и конкретни политики по кризите в страната и обяви, че позицията на партията категорично е само за предоставяне на хуманитарна помощ за Украйна. Депутатът от левицата Драгомир Стойнев изчете позицията.

"Когато една общност е под заплаха - историята показва, че има два пътя - общността или се губи или се концентрира напред. Живеем под заплахи, които надскочиха очакванията - ковид криза, енергийна криза, военен конфликт" обяви Стойнев.

На заплахите реагираме вторачени и разединени, вместо да сме концентрирани към общото, смята той.

Левицата пак се събира да обсъжда военната помощ за Украйна преди коалиционния съвет

Левицата пак се събира да обсъжда военната помощ за Украйна преди коалиционния съвет

Предвижда се излязат с общо становище и относно газовите доставки за страната ни

Държавността трябва да се консолидира и да се предложат конкретни политики - поиска БСП. Има нужда от сигурност, напоследък не е виждаме - от една страна е опозицията, от друга - коалицията. Много повече диалог трябва и в самата коалиция опасно е прекъсването на нормалния тон в триъгълника на властта "парламент - президент - кабинет", посочват социалистите в декларацията. От левицата искат още да се гарантира сигурност и стабилност на българската икономика, външно-политическо позициониране на националния интерес, като последното е зададено от правилния избор да сме членове на ЕС и НАТО.

Но дали не се натоварваме и не създаваме допълнителни кризи и нестабилност заради доста по-тесни интереси от националните. БСП има ясна позиция по кризата с Украйна и помощта за страната - хуманитарна подкрепа. Защо се караме настървено дали да доставяме оръжия, имаме авторитета и потенциала да сме част от разговор за търсене на разговори за излизане от конфликта, обясни Драгомир Стойнев. Той обърна внимание, че водещо трябва да е къде ще е позиционирана страната в следвоенния конфликт. Целта ни не е раздор, а да се предотвратят крайностите, категорични са от левицата.

БСП е основен генератор на антикризисни политики в сектори икономика, бизнес, инфлация, земеделие и следващата сесия за социалистите ще имат законодателна програма в тези сфери. Трябва да се работи по кризисната триада, концентрирано заедно в коалицията, иска Стойнев. За социалистите тема номер 1 е какво ще свърши това НС и как ще продължи страната напред, заключват от партията на Корнелия Нинова.

БСП напуска коалицията, ако МС изнесе оръжие за Украйна

БСП напуска коалицията, ако МС изнесе оръжие за Украйна

Предлага в актуализацията на бюджета да се включат допълнителни 100 млн. лв.