Кандидатурата на Румяна Желева не е била на висотата на заявените предпочитания.

Така от БСП официално коментираха решението на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу да определи за българския кандидат за комисар на новосъздадения ресор „международно сътрудничество, хуманитарна помощ и действия при кризи".

Това демонстрира неспособност на премиерада отстоява интересите на България в рамките на Евросъюза, както и да води успешен и конструктивен диалог с партньорите, се казва в специална позиция на БСП.

По същество Желева получава позицията на помощник-комисар на Катрин Аштън и Андрис Пиебалгс и лишава страната ни от възможност да отстоява важни приоритети, смятат в БСП. 
Според тях, отговорностите на Желева са съизмерими единствено с ресора многоезичие, даден на Румъния в предишния мандат.

В новата Комисия новите страни членки, за разлика от България, получават важни ресори като земеделието за Румъния, заетостта и социалната политика за Унгария, разширяването и политиката за съседство за Чехия, бюджетът и финансите за Полша и др., подчертават социалистите.  

Разпределението на отговорностите в новата Европейска комисия е ясна оценка от страна на европейските ни партньори за правителството и персонално за премиера Бойко Борисов.

БСП оценява този факт като провал на Бойко Борисов на европейския терен и настоява за спешна промяна в подхода и действията на правителството, за да бъде избегнато по-нататъшно изтласкване на България в периферията на европейската политика.