БСП с критики към образователната политика на управляващите. Ирена Анастасова застана зад протеста на учителите.

Когато учители организират протест срещу това, че не искат да ги превръщат в пощальони, полицаи или социални работници, започват да ги притискат, обяви на брифинг тя. Години наред в парламента се чували само декларации и обещания за учителите. Докъде стигнахме?, попита социалистката.

Благодарение на нормативните промени ученикът станал център на системата. Децата всъщност усвоявали по-малко знания.Възрастните са по-образовани от младите, че расте функционалната неграмотност, недоволна е Анастасова.

По думите й от ученика започнало да зависи благосъстоянието на системата. Тя недоумява къде е останал учителят. Стана ясно, че учителите са по-възрастни, по-демотивирани, по-уморени, смята червената депутатка. За учители учат не най-добрите ученици, изтъкна Анастасова.

Тя е на мнение, че парите за квалификация на учителите отивали в доста съмнителни организации. Анастасова критикува министърът, който казал, че нещо трябва да се направи с отпадащите ученици. Призова го да направи нещо, но не на гърба на учителите.

От вас започва бъдещето, обърна се Анастасова към учителите и ги поздрави за първия учебен ден.

В отговор депутатът Гала Захариева от ГЕРБ заяви в декларация, че политическите ежби нямат място на полето на образованието.  

Няма да допуснем подмяна на философията на Закона за предучилищното и училищното образование, закани се депутатката.

15 септември трябва да е денят на новото съединение, което ще направи българското училище по-силно и готова да се справи с новите предизвикателства. По думите й това е празник на новото начало и надеждата за по-добро образование.

Именно образованието е най-сигурната инвестиция за по-добър живот и успешна реализация, подчерта тя. За властта това бил национален приоритет. В основата на закона стои разбирането, че всяко дете има талант и отговорността е да се открие и развие, поясни депутатката от ГЕРБ.

Партията искала всички да се обединят в името на образованието. Отличният успех на всеки ученик, който след дни ще прекрачи прага на родното училище зависи бъдещето на държавата, подчерта Галя Захариева. В ГЕРБ били доволни, че еврокомисарят ни поема ресор образование. Формацията ще работи за нови учебни програми и повишаване заплатите на учителите.