Партията на Европейските социалисти ще поиска преразглеждане на въпроса за българските наблюдатели в Европейския парламент, стана ясно след срещата на лидера на БСП Сергей Станишев с генералния секретар на партията Филип Кордели.

Както е известно, Европейската народна партия (ЕНП) поиска, а бюрото на парламента прие отлагане на изпращането на нашите представители от септември за края на годината.

Незабавно след това Станишев изпрати писмо до Мартин Шулц и поиска подкрепата на ПЕС и днес около обяд конференцията на председателите на Европейския парламент отново обсъжда тази тема.

Според Кордели въпросът не е окончателно решен. За тях е без значение, но щом за страната ни това е толкова важно евросоциалистите безусловно ще ни подкрепят.

Сергей Станишев обясни, че България има много малко време, за да се подготви за пълноценна работа в европейските институции.

Затова е толкова съществено нашите наблюдатели да се включат колкото се може по-рано, за да имат възможност да навлязат в проблематиката и процедурите на Европейския парламент.

Лидерът на БСП е категоричен, че решението за отлагане на този процес е в резултат от лошо свършената работа на правителството, което според неговия коментар се оплита като “пате в кълчища”, а след това тича на помощ при социалистите и за всичко обвинява опозицията.

Другата новина от “Позитано”-20 е, че БСП ще стане пълноправен член на ПЕС още преди парламентарните избори.
Филип Кордели обяви, че соцпартията и Станишев от много време активно участват в дейността на ПЕС, заедно със страните-членки на ЕС работят по изграждане на политики и стратегии, така че пълноправното членство в семейството на европейската социалдемокрация е една естествена стъпка.

Според устава на европейските социалисти новите страни-членки се включват в ПЕС едва след окончателното влизане в ЕС. Но утвърдена вече практика е това да става веднага след подписването на договора за присъединяването.

Една силна БСП е важна на първо място за българите, но и за ЕС и за цяла Европа, заяви Кордели. Той е категоричен, че едно социалистическо правителство ще осигури на България гладко влизане в общността, а на второ място ще допринесе за доизграждане на една по-социална Европа.