Нищо не би се променило след евентуални нови, поредни предсрочни, парламентарни избори, ако основните партии в най-висшия законодателен орган не постигнат съгласие. Това коментира пред БНТ Александър Симов, член на Националния съвет на БСП и бивш депутат от партията столетница.

"Мислех си, че ПП-ДБ биха направили някакъв компромис за кабинет с ГЕРБ. В политическо, в геополитическо отношение ГЕРБ и ПП са почти една и съща партия. Затова и отказът за съставяне на правителство означава, че едната част от това политическо пространство има интерес от това България да отиде на нови избори. Това обаче, според мен, е много хазартен и рисков залог. Просто такава е ситуацията, че едни шести избори не виждам какво ще променят в ситуацията и второ - какво ще гарантира тогава, че правителството ще стане по-възможно. Каквото може да се направи сега, ще може да се направи и след нови избори", каза той.

Манолова вижда БСП и ГЕРБ в коалиция

Манолова вижда БСП и ГЕРБ в коалиция

Нинова е възможно да се нареди до Борисов заради коалиционната си всеядност, смята Манолова

"Няма как да има правителство на всяка цена, това би означавало взривяване на устоите на демокрацията в България. Затова този път решихме да сменим подхода си - ще попитаме нашите членове какъв мандат ще дадат на БСП (т.е. с кого би могла партията да преговаря). Това не е някаква приумица, която сме си наумили сега и я правим като някаква екзотика", позова се по стара традиция Симов на вътрешнопартийната демокрация, избягвайки директния въпрос дали БСП биха подкрепили ГЕРБ.

Александър Симов, който преди амплоато си на депутат бе и журналист, се възмути и от т.нар. "пресконференция" на коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България", която продължи няколко минути и на която лидерите на двете формации отказаха какъвто и да е коментар от страна на медиите. "Тяхната пресконференция бе крайно незадоволителна. Защото, първо, това не беше пресконференция. Не мога разбера защо те отказаха да отговарят на въпроси, защото въпроси след такова изявление има. Например - те казват: "Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ или с участието на ГЕРБ." Ок, това е ваша принципна позиция. Но изникват въпроси - а ако се предложи експертно правителство?".

Цветанов прогнозира: Кабинет ще има, но за кратко

Цветанов прогнозира: Кабинет ще има, но за кратко

Ако има правителство, то ще е експертно

Според червения активист огромният дял негласуващи били причината ГЕРБ да остава първа политическа сила и "незаобиколим фактор". "Всичките ти морални сетива започват да пищят като аларми и си казваш - от 2020 г. протестът на хората... Цялото голямо недоволство, което се случи... И сега се вижда, че изчегъртването не се състоя. Не се състоя поради цяла поредица от фатални грешки, които нови партии направиха, идвайки и обирайки народния вот."

А що се касае до поредния сравнително посредствен резултат на БСП (в сравнение с електоралната им тежест преди няколко години) - на предните избори на 2 октомври, смята Симов, ПП били "направили политическа засада на БСП", взимайки част от електората им. Сега пък подобна роля играли други политически формации, съгласи се с мнението на партийния лидер Корнелия Нинова той.