Според БСП неоснователно в обществото са насажда мнението, че предстоящият доклад на ЕК за България, ще бъде много критичен.

Докладът по думите на Корнелия Нинова, говорител на БСП, ще отбележи обективно напредъка на България и ще бъде стимул за по-добра работа.

Очакваният междинен доклад на ЕК ще бъде една от темите на политическия съвет на тройната коалиция, който ще се събере на заседание до края на тази седмица, съобщи още Нинова.

Останалите теми, които ще бъдат разгледани на това заседание - икономическият план на правителството и подготовката за изборите.

Заявеното от опозицията намерение да внесе вот на недоверие на правителството, според ръководството на БСП, е тенденциозно и неоснователно.

Корнелия Нинова изтъкна след заседанието на изпълнителното бюро на партията, че има реални действия за изпълнение на плана за подпомагане на икономиката и посочи отпуснатите средства на Българската банка за развитие на търговските банки, с които се подпомага малкия и среден бизнес. Нинова каза, че са обсъдени всички инфраструктурни проекти и че е подготвено финансирането на най-напредналите, за да може да се реализират по-бързо.

В плана са предвидени 1.2 милиарда лева субсидии за земеделците, средства за подпомагане на работодатели и работници при намаляване работния ден, освобождаване от работа и прочее.

Според Нинова фокусът трябва да е върху антикризисните мерки, а не върху вотове на недоверие, които да дестабилизират институциите и страната. Намерението за искане на вот на недоверие към кабинета не поставя проблемите на хората на преден план, а поставя различните мотиви на партиите, които го внасят, подчерта Нинова.

На заседанието на Изпълнителното бюро е било обсъдено е изказването на Бойко Борисов в Чикаго, информира още Корнелия Нинова и заяви, че БСП осъжда проявеното отношение към пенсионерите:

„Те не гласуват от глупост или носталгия, а от реално отношение към политическите партии", коментира говорителят. Тя заяви, че БСП е направила много за тях, но си дава сметка, че не е достатъчно и е решена да направи повече. От името на партията Нинова изрази загриженост към пенсионерите, ако ГЕРБ стане управляващата политическа сила.

Тя изказа и своята загриженост за отношенията между България и Македония след изказването на Бойко Борисов. Корнелия Нинова припомни и коментара на гостуващия у нас македонски президент.