По време на редовната си пресконференция БСП номинира Искра Фидосова за член на Висшия съден съвет от квотата на Народното събрание. Сензационното предложение дойде от бившия вътрешен министър Михаил Миков.

Той отправи въпрос защо парламентът се бави с номинацията си за свое попълнение в състава на ВСС. Представител на медиите попита дали социалистите ще изпреварят мнозинството, излъчвайки свой кандидат за член на съвета.

Лидерът на БСП поясни, че партията има няколко сериозни кандидатури, които могат да излъчат. Но предусещам резултата от номинацията ни, отбеляза той. Предизвестността на резултата от номинацията на червените предизвика депутата Миков съвсем официално да предложи Искра Фидосова да попълни парламентарната квота във Висшия съдебен съвет. Ето една солидна кандидатура, аргументира се той.

По-късно самата Фидосова коментира, че приема с чувство за хумор изказванията на БСП. Тя нарече Миков "помощник на магьосника от Бузлуджа", като визира Сергей Станишев и заяви, че социалистите се опитват да решат проблемите на държавата с магически прах.

"Благодаря за номинацията на г-н Миков, но в нашата партия ние имаме достатъчно кандидати, които можем да номинираме и за член на ВСС и за член на комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, не знам само дали г-н Миков, когато е направил това свое изказване, не го е направил, воден от носталгия и спомен от времето на неговата номинация за шеф на МВР”, заяви Фидосова, цитирана от агенция "Фокус".

Тя поясни, че ГЕРБ единствени са готови с кандидатурите си за попълване на квотите във ВСС и комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и ще ги обявят през следващата пленарна седмица.

Стана ясно и че депутатът е притеснен и от разговорите между френския президент Никола Саркози и италианския премиер Силвио Берлускони за промяна на шенгенския договор.

Миков съзря във френско-италианските разговори една „дясна националистическа офанзива". България попада в една лоша ситуация, коментира той и допълни, че страната ни е пропуснала времето, в което е могла да стане част от Шенген.

Позицията на Саркози и Берлускони не съвпада с позицията на България, посочи Миков. Защо България не участва в комитета за ШИС 2 (Шенгенската информационна система - бел.ред.) и кога ще станем пълноправен член на Шенген, попита още бившият вътрешен министър.

БСП обяви и че подкрепя протеста на майките, който е планиран за 1 юни. Чрез него се настоява за отпадането на прага за детските надбавки. Това заяви в отговор на news.bg Сергей Станишев. Той поясни, че социалистите ще подкрепят и всички граждански протести срещу политиката на правителството.

Червеният лидер припомни, че мнозинството е отхвърлило законопроект на БСП за увеличаване на помощите за отглеждане на дете. Отглеждането на дете става все по-скъпо и недостижимо, посочи още бившият премиер и допълни - после се чудят защо има демографска криза. Той припомни и обещанията на управляващите, че за цял мандат управление на ГЕРБ само веднъж се планира увеличение на доходите и то след 2013 г. Станишев беше категоричен, че българският народ все по-осезаемо обеднява, а това засяга и майките, отглеждащи деца.

Името на кризата е ГЕРБ. ГЕРБ задълбочава кризата, коментира той. Истинският отговор на тази криза според него е политическата промяна. Станишев изтъкна, че ГЕРБ и Бойко Борисов са се провалили във всичките си изборни и следизборни обещания. Според него единственото изпълнено обещание на премиера Борисов е да обяви Разпети петък за почивен ден.