БСП няма да посочва министри, кадри и хора за служебното правителство. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в сутрешния блок на Нова телевизия. Нинова препотвърди позицията си, според която лидер на една партия, дори и тази, издигнала президент на цял един народ, не може да му казва какво да прави. Служебният кабинет е право на държавния глава, подчерта Корнелия Нинова.

Лидерът на левицата отказа да коментира имената на спряганите в медиите за служебни премиери проф. Огнян Герджиков, акад. Воденичаров и проф. Боян Дуранкев. "Партията не може да определя служебен кабинет", категорична е Нинова.

Тя обеща, че когато кабинетът на Радев стане факт, ще го коментират. "Сега не предлагаме, не коментираме, не даваме съвети за неговия състав, колкото и да не ви се вярва и това е част от промяната в България", каза още Нинова.

Досега явно винаги е било така. Вече нямало да бъде така, отсече лидерът на социалистите.
"Ставаме нормална държава - има разделение на властите, има държавен глава, партии, Министерски съвет. Всеки си поема отговорността", изтъкна Корнелия Нинова.

По думите й изборът и подборът на добрите експерти в служебния кабинет е отговорна задача, но тя вярва, че президентът Радев ще се справи с нея.

Българите искат личности в парламента, критичен Радев още в първата си реч

Българите искат личности в парламента, критичен Радев още в първата си реч

Имате една седмица, се обърна новоизбраният президент към депутатите

Нинова коментира първата реч пред Народното събрание на президента Румен Радев, като подчерта, че след нея са отпаднали съмненията, че той не споделял европейските ценности.

По въпроса Крим - руски ли е или украински, Нинова изтъкна, че той е "така, както се самоопределя народът". "Според мен изконното е това, което смята народът на дадена страна", посочи още Нинова.

"Не мисля, че прокуратурата се меси в политически въпроси", категорична бе Нинова в отговор на въпрос, свързан с поредицата от повдигнати обвинения срещу министри и представители на изпълнителната власт.

На въпрос дали е готова да стане премиер или ще се притесни, Нинова каза: "Не съм от притеснителните".

Относно приоритетните за ГЕРБ проекти, свързани със строителството на автомагистралите "Хемус", "Струма" и санирането на жилищните сгради, от левицата обещаха да не ги спират, но да бъдат по-честни. "Няма да крадем нито от строителството на магистрали, нито от саниране", увери Корнелия Нинова. По думите й в България щяло да се строи, но нямало да се краде.

Относно намаляване на данъка на работещи родители, които имат деца с по 50 лв. на дете, Нинова посочи, че това е мярка за стимулиране на младите семейства да раждат българчета. Тя обеща комбинация от мерки като част от така наречената хоризонтална политика по проблемите с демографската криза.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се обяви за обновяване на партията заяви, че депутатите, които имат 12 години като такива вече няма да могат да се кандидатират. Самата Нинова призна, че има три започнати, но недовършени мандати и затова нямала 12 години в парламента. Предложението ще залегне в новия устав на партията, който ще бъде обсъден в събота на пленум.