В първата си реч пред парламента току-що положилият клетва президент Румен Радев благодари за доверието да е държавен глава на държава с 13-вековна история.
Политиката се случва винаги в сегашно тревожно време, изтъкна в речта си той и се съгласи, че живеем в сложни времена.

Държавност се гради с натрупване, подчерта Радев и благодари на предшествениците си като президенти.

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва

Председателят на парламента прочете решението на ЦИК

Нашият жребий се оказа преходът, по думите на президентът. България постигна важни стратегически цели, заяви Радев, но изказа и недоволството си, че сме се примирили с изборните манипулации.
Политическите формации станаха повече от идеите. Появиха се бизнес-партии, чуждо поклоннически формации, критикува държавният глава.

Той засегна и темата за референдума. Българите искат личности в парламента, посочи Радев. Политиците да намерят начин да приложат народната воля, настоя той.
Чувствително намаляване субсидии за партиите, поиска президентът, но посочи, че трябва да се намери такъв начин, че партиите да не са зависими от лобистки интереси и бизнес финансиране.

Едната седмица важи и за нас, разчете Борисов думите на Радев
Обновена

Едната седмица важи и за нас, разчете Борисов думите на Радев

Призова да се порадваме на днешния ден и да подходим с оптимизъм

Липсата на справедливост като друг структурен проблем на българското общество, засегна речта си Румен Радев. Той визира противопоставянето между столицата и селата, окаяното състояние на Българския Северозапад, бедността, емиграцията.

Бедността на хиляди българи е упрек към всички нас. От нея избуява и престъпността. Българите заслужават достойно заплащане, категоричен бе той.

Преходът е тежко изпитание за българите, каза Радев. Общество, което загърбва най-бедните, се обрича на душевен фалит, заяви държавният глава. Той се обяви за условия, при които младите да остават тук и да създават семейства в страната.

Опасно е да има битка между президента и институциите, предупреждава Първанов

Опасно е да има битка между президента и институциите, предупреждава Първанов

Радев направил добър преглед на състоянието на държавата

Радев обеща да работи българите зад граница да усетят грижата на държавата. Няма да допусне орязване на правомощията си. Той обеща да стимулира диалога между институциите и гражданското общество.

"Несправедливостта е сред основните мотиви за емиграция", заяви Радев и призна, че обществените очаквания са фокусирани в съдебната система.

На два пъти президентът Радев прекъсва речта си заради шум в пленарната зала. Единият път председателят на НС помоли за ред и тишина. Може би и това предизвика предупреждението на президентът Румен Радев към депутатите: "Имате една седмица."

По думите му съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание и тя трябва да постигне ясни цели - бързо, независимо и справедливо правосъдие.

Той визира необходимостта от усъвършенстване на процесуалните закони, повишени отговорности в сферата, решителни антикорупционни мерки.

"Съдебната реформа не трябва да се възприема като панацея за справяне с недъзите на обществото", каза още той. По думите му са необходими обединени усилия.

Той отбеляза, че сянката на несправедливостта лежи и върху двете най-важни социални системи - здравеопазването и образованието. В здравеопазването обикновеният българин се сблъсква с доплащане, чакане и некачествани здравни услуги. Необходимо е по-малко бюрокрация и повече професионален морал.

Реформаторите искат Радев да свика КСНС

Реформаторите искат Радев да свика КСНС

За да се определят приоритетите за следващите три месеца

Образованието би трябвало да съдейства за равния старт на българските деца. Тук също обикновения българин се сблъсква с формален учебен процес и доплащане, отбеляза Радев. По думите му, резултатите са ранно отпадане и функционална неграмотност.

Необходимо е и оптимизиране на висшите училища. Той отбеляза, че са нужни са обединените усилия на държавата и бизнеса. Българската наука е сред недолюбваните деца на прехода, каза още той. По думите на Радев има ред научни занимания, които са жизненоважни за обществото. Длъжни сме да съхраним научния потенциал на България.

Културата редом с образованието е другият стожер на националната идентичност, заяви категорично Румен Радев.

Обединител на нацията не си изпуска нервите, критичен и Радан Кънев

Обединител на нацията не си изпуска нервите, критичен и Радан Кънев

Седнали, написали му една реч - прочел я, обобщи тъмносиният лидер

Относно пазара на българската икономика, той визира проблемите - недостатъчна защита на потребителите, административни тежести, които спъват бизнеса. Въпреки това българската икономика изглежда устойчива, каза още той и визира ниските данъци. Но според президента Радев и тук погледът на обикновения човек вижда друго.

Ще стимулирам обществени дебати по важни теми, обеща държавният глава.Ще следя институциите да работят за интересите на страната, гарантира Румен Радев и обеща: Ще бъда президент на всички граждани. Президентската институция ще е политически равно отдалечена от партиите.

България днес е член на ЕС и на НАТО, каза още той. Това е историческият ни избор и не трябва да се поставя под въпрос.

Българската външна политика трябва да се прави у нас и да се отстоява навън, а не обратното, каза държавният глава. Външната политика трябва да ни създава приятели, а не врагове, по мнението му.

Румен Радев констатира и че нарастват антиевропейските настроения.

Убеден съм, че обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена, категоричен е президентът Радев. Противното би било загуба на историческо време, изтъкна той. Председателството на ЕС е шанс пред България, по мнението му. Мигрантската криза изисква цялостна политика и затова Радев поиска решително укрепване на границите.

Дайте му време и съдете по делата му, призова Корнелия Нинова

Дайте му време и съдете по делата му, призова Корнелия Нинова

БСП няма да предлага министри, потвърди лидерът на левицата

Очевидна е кризата между ЕС и НАТО, от една страна, и Русия, от друга, смята президентът. Изборите в САЩ и новата политическа конюнктура в света дават шанс за възобновяване на диалога, по мнението му. Приоритетна задача е гарантиране сигурността на гражданите.

Приетата нормативна база за обособяване на единна система за национална сигурност е важна стъпка напред, отбеляза Румен Радев. По думите му все още остават редица въпроси - необходими са усилия за гарантиране на професионалната подготовка и мотивацията на службите за сигурност. Израстването в йерархията трябва да става въз основа на достатъчно опит и професионализъм, а не на политическа принадлежност, коментира Радев.

Опасно е да има битка между президента и институциите, предупреждава Първанов

Опасно е да има битка между президента и институциите, предупреждава Първанов

Радев направил добър преглед на състоянието на държавата

Ще следя отблизо действията на отговорните институции. Изборът на ново въоръжение ще се определя за десетилетие напред от отбранителните ни способности, каза още той. Той заяви, че ще работи за стимулиране на българската отбранителна индустрия.

Придобиването на съвременно въоръжение е необходимо, но не достатъчно условие за модернизиране на армията, каза президентът и върховен главнокомандващ Българската армия.

Според него е необходимо усъвършенстване в нормативната уредба, военното образование и обучение.

Ще работя за подобряване на социалния статус на военнослужещите, обеща Радев. Той застъпи необходимостта от водене на реална бойна подготовка като най-важен елемент от съвременните отбранителни способности.

Местан обиден, че Радев не поздравил всички духовни водачи

Местан обиден, че Радев не поздравил всички духовни водачи

Този факт го е притеснил

Румен Радев изтъкна кредото си: "От прекалена употреба думите се обезценяват". Малко думи, но резултатни действия, обеща той.

Радев застъпи необходимостта от точни диагнози и конкретни мерки за решаване на проблемите. У нас все още има политици, които водят битки с миналото и тези битки раждат фалшиви герои, отбеляза още Радев.

Скъпи съотечественици, вие ми поверихте най-отговорната мисия. Да си българин не е участ, да си българин е чест, каза още той обръщайки се към суверена. Радев изтъкна, че заедно с вицепрезидента ще вложат всичките си сили, за да оправдаят доверието.