Лидерът на ДОСТ Лютви Местан е притеснен, че в първото си официално обръщение от трибуната на Народното събрание президентът Румен Радев не се е обърнал подобаващо към всички духовни водачи.

Обръщайки се към Радев с "Господин президент", в свое писмо Местан заявява, че той се е обърнал с подобаващо уважение към всички официални лица и органи, в това число и към Негово Светейшество Патриарха на Българската православна църква, но е пропуснал дошлите да го уважат глави на останалите вероизповедания в България.

"Пред очите Ви бяха, но Вие не ги видяхте, духовният Глава на около 1 милион мюсюлмани в България д-р Мустафа Хаджи, както, разбира се, и Главите на католическата, протестантската и прочие деноминации", изтъква Местан.

По думите му дори едно събирателно обръщение "Ваши светейшества" би покрило конституционното задължение, че Радев е президент на всички български граждани. Той обаче не го е сторил.

Българите искат личности в парламента, критичен Радев още в първата си реч

Българите искат личности в парламента, критичен Радев още в първата си реч

Имате една седмица, се обърна новоизбраният президент към депутатите

Лютви Местан припомня, че освен източноправославни християни, в България живеят и мюсюлмани, и католици, и протестанти, и юдеи, и други. Освен това той припомня, че религиозните институции са отделени от държавата.

"Няма да се уморя да повтарям, че независимо дали ще ни виждате, или не, и нас ни има и въпреки етническите, религиозните и културните ни различия и ние също сме чеда на майка България, т.е. равноправни български граждани", подчертава Местан.

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва

Председателят на парламента прочете решението на ЦИК

В писмото си Лютви Местан изтъква, че е един от 4 785 279 български граждани, или 69,87 %, които или са гласували за друг кандидат, а не за Радев, или не са участвали в изборите. Въпреки това, като народен представител той застанал с подобаващо уважение в пленарната зала на Народното събрание за церемонията на клетвата на Радев.

Лютви Местан бил воден от разбирането си, че президентът представлява не само гласувалите за него, но и всички български граждани. Президентът олицетворявал единството на нацията с нейните етнически, религиозни и културни различия.