Левицата се събра на първия си за годината Национален съвет, в чийто дневен ред влиза Истанбулската конвенция. Болшинството червени са против ратификацията й, но това противоречи на евроценностите. Именно затова от Брюксел си дойде и президентът на ПЕС Сергей Станишев.

Преди заседанието дойдоха и първите коментари. Конституцията на Република България доста е изпреварила Истанбулската конвенция в защитата на правата на жените и децата, смята Филип Попов.Мисля, че в Конституцията е залегнала тази защита, освен това БСП винаги е защитавала правата на жените и децата.

Истанбулската конвенция не защитава само жените

Истанбулската конвенция не защитава само жените

Протест издигна плакати: "Любовта не боли", "Истинските мъже не бият"

Сега ще обсъдим Истанбулската конвенция, допълни той. По мнението на червения депутат трябва да се въведат такива закони у нас, които да осигуряват още по-добрата защита на правата на жените и децата.

Според президента на ПЕС има измислени и силно преувеличени страхове за конвенцията. Измества се истинският проблем, убеден е той. Проблемът , който не търпи отлагане е насилието над жени, предупреди Сергей Станишев. ¼ от жените в Европа са жертви на насилие, допълни той. Стана ясно, че е учуден от реакцията на ИБ за Истанбулската конвенция, но разбира позицията на ръководството.

Румен Радев с резерви към Истанбулската конвенция

Румен Радев с резерви към Истанбулската конвенция

Президентът иска изчерпателен дебат по темата

Трябва да разберем общият политически контекст, смята Станишев. Все още имало стереотипи, че жената трябва да си стои вкъщи, да готви и мъжът да бъде неин собственик.

Да продължим да правим не това, което иска Корнелия Нинова, настоя Георги Гергов и изрази становището, че столетницата трябва да ратифицира конвенцията. Славчо Велков пък е убеден, че конвенцията няма да мине в парламента, защото не е подкрепяна дори и в част от управляващите.

Гергов захапа Нинова, че не е алтернатива на Борисов

Гергов захапа Нинова, че не е алтернатива на Борисов

Не вярва в позицията: "Силни сме, когато сме сами"