Отпуските пак отиват на Конституционен съд. БСП ще сезира КС заради противоречия в предложенията на ГЕРБ за отпуските с основния закон на страната.

Това обясни за news.bg председателят на Социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев. На днешното заседание мнозинството e приело да се въведе двугодишен давностен период за невзетите отпуски от 2010-та.

Проблемът идва от там, че Конституционният съд вече се произнесе срещу давностния период. При придобити права не може да има давност, категоричен е Стойнев.
За да няма объркване и да няма делене на стара и нова отпуска, ние предлагаме отпуските за 2010-та да се ползват по режима за 2009-та и 2008-ма и да се ползват невзетите дни безсрочно, каза той.

Министър Тотю Младенов не се съгласил с предложението на социалистите с мотива, че и без това отпуските за 2010-та вече почти са изчерпани.
Останала е идеята на ГЕРБ работодателите да изготвят предварителни графици кой кога ще почива от служителите им. Това според БСП е нелепо. Това е все едно да кажем на една фирма със закон „Вие трябва да имате печалба", коментира Драгомир Стойнев.

По думите му и сега в големите фирми се правят списъци с почивките на работниците, но не е необходимо това да се разписва в закон. Освен това според председателя на Социалната комисия се създава допълнителна тежест за бизнеса, защото Главна инспекция по труда ще следи работодателите дали са изготвили списъци с отпуски или не.