Градската организация на БСП в Пловдив внесе жалба в Административния съд с искане за касиране на изборите за кмет и общински съветници в Пловдив и за ръчно преброяване на бюлетините от първия тур, съобщи радио Пловдив.

Сред мотивите на социалистите са наличието на голям брой бюлетини без пликове, невалидни бюлетини, различия в протоколите на СИК и предоставената информация в извлеченията подадена на застъпниците на БСП.

Петима свидетели са готови да потвърдят пред магистратите твърденията, че има разминаване между оригиналните протоколи на ОИК и препис- извлеченията, които са получавали членовете на секционните комисии, заяви пред радио Пловдив юристът на социалистите Нели Петрова, която внесе жалбата от името на партията.

По думите и най-сериозните нарушения са ставали в районите Източен и Северен. Не е изключено и цели състави на секционни комисии да са били мълчаливи свидетели на некоректното отчитане на вота.

Лидерът на партия ГЕРБ в Пловдив Йордан Кюмюрджиев заяви, че твърденията на градския лидер на социалистите Захари Георгиев за фалшифицирани бюлетини абсолютно противоречат с фактите.

Кюмюрджиев уточни, че броенето на бюлетините става в секционните комисии, които по думите му са доминирани от представители на БСП и другите две партии от управляващата коалиция - НДСВ и ДПС. Пловдивският лидер на ГЕРБ заяви, че няма връзка и между отчетените недействителни бюлетини и твърденията за фалшификации.

Йордан Кюмюрджиев призна, че действително са отчетени доста недействителни бюлетини, особено в секциите в квартал "Столипиново". Според него, обаче, това е свързано със сложността при попълването на интегралните бюлетини и няма нищо общо с фалшифицирането. Кюмюрджиев потвърди, че в ГЕРБ също имат информация, че са пазарувани гласове, но според него това трябва да се докаже извън секциите и няма нищо общо с валидността на бюлетините.