Левицата е притеснена дали парите, които отделя държавата за подкрепа на бизнеса, ще стигнат до фирмите, които сега изпитват затруднения.

На брифинг в партийната централата професор Румен Гечев изтъкна, че БСП подкрепя заделянето на финансов ресурс за заплащането на извънредния труд в МВР, МО и за здравеопазването. Гечев също подкрепя мярката с парите за капитализация на ББР. Такива мерки са предприети от почти всички страни членки на ЕС и извън него, коментира червеният депутат. Столетницата подкрепя правителствената мярка да се поеме 60% от работната заплата на служителя от държавата, а 40% от работодателя, за да се запазят работните места на застрашените.

Гечев обаче недоумява как са заделени 4,5 милиарда лева. Сметките на левите показвали, че сумата, която се дава реално е под 2 милиарда лева. Не само, че тази сума е под 2 милиарда лева, но от там има едни странни изчисления на господин премиера, българското правителство и министъра на финансите, че тези 500 милиона лева, които са за рекапитализация на Българската банка за развитие, щели да доведат до 2.5 млрд. лева кредити, което е голяма загадка за икономическата теория и практика, изтъкна Румен Гечев. За голямо съжаление Българската банка за развитие не изпълнява основната си функция - средствата да отиват за малки и средни фирми, подчерта социалистът.

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов
Обновена

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов

Премиерът даде разчет на отделяните средства от държавата за кризата

За голямо съжаление по наша достоверна информация значителна част от кредитите се предоставят на крупни български "бизнесмени", разкри той. Това било малка група хора, свързани с властта. Червеният депутат се опасява, че малко фирми ще се възползват от мярката 60:40, защото тя не била в интерес на фирмите. Сметките показват, че много от тях все ще имат по-голям интерес да съкратят хората и да прехвърлят на НОИ, отколкото да покриват тези 40%, аргументира се Гечев.

Томислав Дончев: Да не разглобяваме държавата на 10-тия ден от кризата

Томислав Дончев: Да не разглобяваме държавата на 10-тия ден от кризата

Какво повече като мерки от властта за начало?

Левите ще представят свои мерки. Червеният депутат е възмутен от коментарите на финансовия министър Владислав Горанов за някои "маргинали".

"В мярката, която предлага правителството за до 1500 лв. кредити да се предоставят на хора, които са съкратени от българските фирми, всъщност какво поема държавата? Тя предлага българските семейства да поемат допълнителни кредити", изненадан е Румен Гечев.

Караниколов предупреди бизнесът да не лъже заради мерките

Караниколов предупреди бизнесът да не лъже заради мерките

Държавата готви още мерки за икономиката при по-дълга криза