От "Демократична България" предлагат да се въведе застраховка "Живот" за всички медицински кадри на първа линия в борбата с коронавируса.

В своя официална позиция те посочват, че отпуснатото допълнително възнаграждение в размер на 1000 лева към заплатата не е достатъчно. По тази причина настояват държавата да сключи застраховки "Живот" с покритие от най-малко 150 000 лева за всички медицински лица, участващи в борбата с коронавируса.

Освен това от ДБ предлагат да се разкрият горещи линии за "Домашно насилие" и "Бременни в нужда" предвид условията на социалната изолация и карантината. Тези телефонни линии, обслужвани от психолози и акушер-гинеколози, биха могли да предлагат съвети и и конкретна помощ, посочват те.

От "Демократична България" подчертават, че предложените мерки могат да бъдат приложени веднага, тъй като не изискват финансов ресурс в особено голям размер. Според тях държавата би могла да се обърне към банките, застрахователите и доставчиците на битови и телекомуникационни услуги за солидарно участие във финансирането на мерките.

Властта спира съкращенията на работници и се отказва от военни проекти

Властта спира съкращенията на работници и се отказва от военни проекти

Това обяви в Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов

Сред останалите мерки, които предлагат от партията, са разширяване на обхвата на работодателите, които могат да ползват компенсации за прекъсване на дейността и повишаване на размера на помощта до 80%, разсрочване на вноските по кредитите, както и на плащанията за битови сметки и телекомуникационни услуги до края на кризата и отпускане на временна допълнителна финансова помощ за пенсионерите с пенсии под прага на бедността.

Според "Демократична България" предложените от правителството мерки не отговарят на мащабите на кризата. Те по-скоро представляват финансово подпомагане за по-представително погребение на българския малък бизнес, изтъкват те.

От ДБ са на мнение, че предложеното покриване на 60% от заплатите подпомага само административно затворените предприятия. Освен това 60% е сумата, която НОИ така или иначе дължи в случай на съкращения. За сметка на фирмата обаче остават 100% от осигуровките. Държавата пести, а не дава пари с тази мярка, категорични са те.

Близо 6500 души са се регистрирали като безработни заради кризата с коронавируса

Близо 6500 души са се регистрирали като безработни заради кризата с коронавируса

Сачева разчита на далновидността на работодателите да не съкращават панически служителите си

Те твърдят и че чрез капитализацията на ББР бюджетът осигурява 0,5, а не 2,5 милиарда лева.

От ДБ са категорични, че програмата за потребителски кредити за лица в неплатен отпуск е неефективна. Те подчертават, че лицата без доходи заради кризата имат нужда от подпомагане, а не от допълнително задлъжняване.

Отказът на властта да предостави, за разлика от почти всички други държави в ЕС, данъчноосигурителна "ваканция" за периода на кризата обрича десетки хиляди фирми на неизправност, посочва се още в позицията.

От "Демократична България" изчисляват, че общо отделените от бюджета средства по тези мерки са около 2,3 милиарда, а ако се отчете "спестяването" на Бюджета на ДОО- под 1,2 милиарда лв. Само пряката помощ от ЕК е над 1,3 милиарда лв., посочват от ДБ и допълват, че правителството се опитва да излезе от кризата за сметка на бизнеса и гражданите.

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов
Обновена

Като юмрук да сме, зове Бойко Борисов

Премиерът даде разчет на отделяните средства от държавата за кризата