"Изправени сме пред поредния опит за тричане на съдебната система", заяви депутатът от БСП Михаил Миков по време на започналото първо четене на закона за съдебната власт.

"Предлагате 14 параграфа да влязат в сила от догодина. Кое налага да приемаме нещо, което ще влезе в сила догодина," обърна се той към вносителите от ГЕРБ.

"Друг параграф пък влиза в сила със задна дата," посочи още той и допълни: „Нашите европейски партньори едва ли ще оценят положително поредния опит за тричане на системата."

По думите му БСП няма да подкрепят закона. „Някои от текстовете са направо абсурдни," коментира ексвътрешният министър в кабинета "Станишев" и даде за пример предложението ВСС да проверява дали кандидат-магистратите имат висше образование.

Измененията в закона за съдебната власт са свързани с процедурите за подбор и кариерно развитие на магистратите. Въвежда се т.нар. извънредно атестиране на магистратите.

Според Михаил Миков предложените промени няма да решат кадровата обезпеченост на съдебната система. По над 1100 дела на магистрат годишно се падат на магистрат в СГС, посочи още червеният депутат и подчерта, че законопроектът не решава и проблемите на мотивацията сред съдиите в натоварените съдилища.

Законопроектът предлага ефективна регулация на атестирането - то ще се провежда в два случая: при придобиване на несменяемост и периодично - на всеки три години. Този подход ще гарантира по-обективно, пълно и точно оценяване на професионалното развитие на магистрата за определен период от време, според вносителите от ГЕРБ.

Създава се още един орган по атестирането - атестационни комисии. Атестирането на магистрата ще се извършва от атестационна комисия в горестоящия орган на съдебната власт, който, предвид упражнявания инстанционен контрол, най-добре познава неговата работа.

В законопроекта се предлага още комисии по професионална етика да се създадат във всеки орган на съдебната власт.

Процедурата за проверка на нравствените качества на кандидата ще се прилага при провеждането на всички конкурси за младши съдии и младши прокурори, за първоначално назначаване, за кариерно израстване и за назначаване на административни ръководители в органите на съдебната власт.

Промените трябва да доведат до превръщането на атестирането от чисто формален процес в действен инструмент за разграничаване на работещите от неработещите магистрати.

Лютви Местан от ДПС репликира Михаил Миков заради думата "тричане". Депутатът подчерта, че е проверил етимологията на думата тричам и затова според него социалистът не я ползва в правилния контекст.

Лютви Местан обясни, че тричането е ритуал, при който се гонят злите духове и се ползва за здраве. Този ритуал е наситен с положителен ефект, изтъкна Местан.

Може би съдебната система наистина се нуждае от тричане, допълни още той.