БСП поиска оставките на Трайчо Трайков и заместника му Иво Маринов заради блокираните у нас туристи.

Петър Димитров, Румен Петков и Пенко Атанасов разговаряха за случая с директора на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов.

Според Петър Димитров Трайчо Трайков е отговорен за случая, защото той е назначил Мария Михалева за регионален директор на държавното участие в „Алма тур". Няма по-тежък удар за българския туризъм през последните 20 години, заяви ексикономическият министър.

Шефът на „България Ер" Янко Георгиев увери, че въпросът ще бъде решен.

Според социалистите не са спазени европейските директиви в случая с руските туристи. Заради създалото се напрежение и за щетите от скандала от БСП са подготвили парламентарно питане към Цветан Цветанов, Ивайло Московски и Трайчо Трайков.

Кризата с туристите е с неопределени граници, с неопределен край и размер на щетите за страната, категоричен бе от своя страна Румен Драганов. Той поясни, че е провел редица срещи със заместника на Трайчо Трайков.

При срещите си констатирах пълно неразбиране от страна на Маринов, сподели той. Драганов смята, че отговорност за ситуацията носи организаторът на пътуването.

По думите му Иво Маринов бил категоричен, че руското правителство трябва да извози руските туристи от страната ни.

От БСП посочиха още, че задлъжнялостта на туроператора към превозвача е в размер на около 7 млн. лева.

Превозвачът, според депутатите от БСП, съзнателно е довел туристите у нас, знаейки какво е финансовото състояние на туроператора и че той ще остави туристите. Според левицата, ако превозвачът е знаел, че туроператорът е в несъстоятелност, е трябвало да се обърне към съда.

Руски туроператори плащат на България Ер да извози туристите до Санкт Петербург
Още...

По-късно Румен Петков прочете декларация по повод на проблема.

Кой ще поеме моралните и материални обезщетявания на потребителите на туристически услуги, които неминуемо ще бъдат предявени към нашата страна от над 1000 чуждестранни туристи, попита от парламентарната трибуна той.

Нанесените щети на държавата ни и на туризма ни са неоценими към този момент, изтъкна ексвътрешният министър. Туристическата дестинация България е провалена в очите на хиляди чужденци. В основата на тази криза е безхаберието на нашите власти, подчерта червеният депутат.

От ГЕРБ моментално отвърнаха с контрадекларация в защита на Иво Маринов.

Категорично заставаме зад министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и неговия заместник Иво Маринов, заяви Димитър Бойчев. Отрасълът "туризъм" се развива в тази ситуация на криза, благодарение на направеното от икономическото министерство, посочи той.

От ГЕРБ са категорични, че няма как държавата да се намеси в частен спор между две фирми. "Не живеем преди 20 години, за да може държавата да се меси в спор между две частни компаии, аргументира се Бойчев.

Междувременно, шефът на „България Ер" Янко Георгиев увери, че въпросът ще бъде решен. Той уточни, че момента се водят преговори и под този предлог отказа допълнителна информация.

Георгиев участва в представянето на сключеното споразумение между „България Ер" и Холандските авиолинии KLM за съвместни полети.

Документът позволява достъп на пътниците на „България Ер" до дестинацията София-Амстердам, до над 150 дестинации на партньора KLM. Чрез споразумението, което е сключено на 1 септември, за „България Ер" се осигурява и транзитен трафик.

Припомняме, кризата с туристите на бургаското летище започна в петък след като авиокомпанията съобщи, че анулира чартърите, резервирани от "Алма тур".

Причината е, че полетите не са били платени. Освен това туроператорът има дълг 7 милиона лева към авиокомпанията.

Проблемът ангажира дори официалните власти в София и Москва, които изпратиха свои представители за разрешаването на проблема. Позиция зае и премиерът Бойко Борисов, който разпореди правителственият самолет да се включи в извозването на руските туристи.