Депутатите от БСП поискаха увеличаване на минималната пенсия на 300 лева от 1 юли. Това стана по време на дебатите за увеличаването на минималната пенсия.

Идеята дойде от Георги Гьоков. Червените поискаха да се преизчислят всички пенсии. С това си предложение, по думите на социалиста, левицата помагала на патриотите да си изпълнят предизборните обещания.

Още утре по-високите пенсии влизат в пленарна зала

Още утре по-високите пенсии влизат в пленарна зала

Комисията гласува увеличението на второ четене

Законопроектът на кабинета предвижда от 1 юли 2017 г. минималната пенсия да се повиши от 161,38 лв. на 180 лева, или с 11,5%, и на 200 лева от 1 октомври 2017 г., което е 11,1 на сто.

Всички пенсии, които след преизчисляването от 1 юли с тежест 1,126 за всяка година осигурителен стаж, останат с размери под 180 лв., или под минималния размер на пенсията за съответния вид, ще бъдат приравнени на новия минимален размер.

Патриотите се въздържаха за по-големи пенсии

Патриотите се въздържаха за по-големи пенсии

Преизчисляването на пенсиите не мина в Народното събрание

В резултат на увеличението броят на пенсиите в минимален размер ще се увеличи от 547 хил. на около 668 хил. или около 31,5% от пенсионерите за трудова дейност ще бъдат с минимални пенсии. Това ще стане след увеличението на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 180 лв. на 200 лв. от 1 октомври.

За 2017 г. броят на пенсиите в минимален размер ще се увеличи от 668 хил. на около 800 хил. или около 37,8 на сто от пенсионерите за трудова дейност ще бъдат с минимални пенсии.

Пенсионерите, чиито размери на пенсиите са под 200 лв. или под стойността на минималната пенсия за съответния вид, ще получават новия минимален размер, при което за около 132 хиляди души ще има увеличение до 11,1 на сто, а за 668 хиляди - увеличение с 11,1 на сто.

Увеличаването на пенсиите ще струва 100 млн. лв.

Увеличаването на пенсиите ще струва 100 млн. лв.

Средствата ще дойдат от преизпълнението на плана за приходите

В резултат на повишението със същите проценти ще се увеличат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии.

За двуетапното увеличение на минималната пенсия за стаж и възраст ще са необходими около 100 млн. лв. допълнително над предвидените средства в бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година.

В дискусията по темата се включиха и депутати от ДПС, като Хасан Адемов предупреди, че управляващите ще фалират държавата. Трябва да внимаваме много, когато се занимаваме с темата за пенсионната система, предупреди той.

Адемов недоумява защо да се изравнява размерът на пенсиите на лица с различен осигурителен принос.

Разчитате само на природните агенции да дерат, включи се и Рамадан Аталай в коментар от къде ще дойдат парите за ръст на пенсиите. Той настоя от 1 октомври пенсията да скочи до 500 лева.

Пари за увеличаваме на доходите на пенсионерите можели да дойдат, ако държавата спре да плаща осигуровките на чиновниците, според него.

В крайна сметка бе прието предложението на управляващите за ръст на минималната пенсия. 

Единодушно, с 202 гласа "за", без против и "въздържал се", парламентът гласува на второ четене 200 лева минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст от 1 октомври.