От БСП внасят промени в Закона за семейните помощи за деца, така че семействата да получават еднократна помощ не само за първокласниците, но и в останалите години до завършване на начално образование.

Според разчета, представен от народния представител от БСП Анелия Клисарова това ще струва на бюджета около 30 млн. допълнително.

"Бедността и социалното разслоение в нашето общество е факт. Трябва да вземем бързи и строги, своевременни мерки", обоснова предложението Клисарова.

На трибунка в Нардоното събрание тя обясни, че сега децата получават само 250 лв еднократна помощ в първи клас. Желанието на БСП е да се помогне на семействата да изпращат по-спокойно децата си на училище. Затова и левицата предлага тези помощи да се изплащат и за втори, трети и четвърти клас.

При близо 22% от населението, което живее под прага на минимум, 2% от децата в България нямат място вкъщи, където да седнат да учат и пишат, 36% нямат възможност да си купят книга. 
Проф. Клисарова каза още, че 41% от децата нямат възможност да участват в платени екскурзии или други подобни мероприятия, 40% не могат да си купят втори чифт обувки, а 31% от децата не могат да си позволят плод или зеленчук поне един път на ден.
"Това са страшни факти и като кажем, че над 6000 деца са отпаднали от образователната система между 1 и 4 клас, мисля, че няма нужда от анализ", коментира народният представител.

"На фона на всички замразени социални плащания, вече години наред - откакто управлява ГЕРБ, това е едно добро предложение, коментира и депутатът Георги Гьоков. Вариант по думите му и при разпределяне на тези помощи да се вземе предвид подоходен критерий.

Според Гьоков нужните 30 млн.лв не са много и могат да бъдат поети от излишъците, с които се хвали правителството на Борисов. Гьоков заяви и че ако бюджетът за 2018 г. позволява, защо тези помощи да не се разпрострат и до 8 клас.