Депутатите приеха единодушно Проект на решение за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията. Проектът на решение е на основание чл. 4, ал. 1 от Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията. Законът регламентира държавните парични награди за особени заслуги да бъдат: пожизнени, периодични и еднократни.

Размерите на паричните награди са от 500 лева и от 350 лв.

При гласуването в пленарна зала днес от БСП настояха за ясни критерии кой колко да получи и дори предложиха да бъде наградена Алла Пугачова с 300 лева, тъй като и тя печели голямата награда на "Златния Орфей". Идеята бе на Анастас Попдимитров.

Кабинетът предложи 92 творци да получават пенсии за особени заслуги към културата

Кабинетът предложи 92 творци да получават пенсии за особени заслуги към културата

Първоначалният списък беше за 65 творци

Вежди Рашидов обаче защити проекта, като го аргументира и с тежката пандемия.

С Решение № 90 от 3 февруари 2021 г. Министерският съвет предлага на Народното събрание да отпусне държавни награди за срок 3 години за особени заслуги към българската държава и нация на 65 лица в размер на 500 и 350 лв. за изключителните им постижения и за цялостния им принос в областта на културата.

На 4 февруари Комисията по културата и медиите изпраща писмо до Министерството на културата за актуализация на списъка на лицата за награди във връзка с § 6а от Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията.

Равносметката на Банов: Социализмът минал, но държавата оценява бранша на естрадата

Равносметката на Банов: Социализмът минал, но държавата оценява бранша на естрадата

Не вижда основания за вето от президента върху Закона за филмовата индустрия

Сред наградените са Васил Найденов, Богдана Карадочева, Кирил Маричков, Ваня Костова, Йорданка Христова, Кристина Димитрова, Камелия Тодорова, Митко Щерев, Стефка Берова, Стефка Оникян, Етиен Леви, Хайгашод Агасян, Мустафа Чаушев, Орлин Горанов, Панайот Панайотов, Недялко Йорданов, Развигор Попов, Нели Рангелова, и др. 

Припомняме, че вчера кабинетът предложи 92-ма творци да получат пенсии за особени заслуги към културата. 

При първоначално внесеното предложение от МС ставаше дума за 65 творци, носители на големи награди и на наградата на фестивала "Златният Орфей".

След недоволство от страна на някои творци, министърът на културата Боил Банов поясни преди дни, че освен конкурса "Златен Орфей" вече като критерий се добавят и "Мелодия на годината", както и конкурса "Пролет" на БНР. Така с вторият списък, входиран в Министерски съвет, щели да бъдат покрити на 100% всички изпълнители, текстописци и музиканти.

По думите му социализъм минал, но държавата оценява бранша на естрадата.