За министър Боил Банов наградите за изпълнителите, основани на "Златния Орфей" показват отношението на държавата към хората от този бранш. След много разговори и самият Банов е разбрал, че това така се възприема и от номинираните, за които не толкова финансовите облаги са от значение.

Освен конкурса "Златен Орфей" вече като критерий се добавят и "Мелодия на годината", както и конкурса "Пролет" на БНР. Вече и вторият, допълнен, списък е входиран в Министерски съвет и се покриват на 100% нашите изпълнители, текстописци и музиканти. Като имена, които вече ще бъдат отличени във втория списък, Боил Банов посочи Христо Кидиков, братя Аргирови и Росица Кирилова.

Банов увери, че включените в списъка са направили много за културата на страната, обичани от всички и са "прославяли тази държава, дори и в ония малко скучни социалистически години", включително и в чужбина.

"За мен е най-важна оценката на държавата към хората от този бранш. Това е самостоятелно изкуство, няма трудов договор и заплата. За тези хора беше обидно след години да се чудят как да свързват двата края. Наградата "Златен Орфей" за тях е отношение на държавата и те го усещат по този начин", заяви Банов в студиото на БиТиВи. 

Едновременно с това по въпроса за дискусията, възникнала около номинацията на Мария Бакалова за ролята й във филма "Борат" и нейния преподавател в НАТФИЗ Иван Добчев, Боил Банов заяви: "Годините на социализма минаха - не можем да казваме на хората на кого да ръкопляскат и на кого не, кого да харесват." Самият Добчев бил преподавател на Банов, който знае и помни колко е взискателен и изискващ от учениците си все повече и повече.

По другата гореща тема в сферата на културата - Закона за филмовата индустрия и отвореното писмо на изтъкнати дейци, в което се призовава за вето - Боил Банов не вижда основание за това.

"Не виждам основание за това, но това е в правото на президента." Все пак в едно вето ще има мотиви, каквито според министъра няма ясно изложени в писмото на филмовите дейци.

Боил Банов изтъква, че със закона се вливат повече средства и се дават възможности за развитие на цялата индустрия. Основната задача е изпълнена - в пъти повече средства за кинопроизводство и разпространение.

Трябва да се говори конкретно какво е притеснителното в този закон, по думите на Банов - нещо, което той не вижда в отвореното писмо, а и изобщо в критиките към закона. "Кое не е добре в закона, кой текст е ретрограден и кой причинява някаква драма в конкретен творец", попита Банов.

Според него текстовете са балансирани и парите за кинопроизводство не могат да бъдат пипани. Схемите, валидни досега, са запазени каквито са и към тях се добавя увеличение от 10 млн. лв. гарантирани средства. Засилени са отчетността и контролът.

Киното от 2003 г. чака промени в този закон. Когато тръгнат нещата с повече средства, хората ще разберат, че е добре за бранша", добави той.

126 филмови дейци искат вето върху промените в Закона за филмовата индустрия

126 филмови дейци искат вето върху промените в Закона за филмовата индустрия

Български режисьори, актьори, продуценти, сценаристи, оператори и други филмови дейци

Въпреки това на въпрос за евентуално вето Боил Банов заяви: Аз не съм в парламента, работя по текстовете, докато се внесат... законодателният процес не е моя работа." Министърът заяви, че като цяло одобрява закона, въпреки че има текстове, които може да коментира. Той обаче настоява това да става конкретно.

Боил Банов е притеснен от точката за зрителите, защото по принцип европейското кино има по-малко зрители и всякаква постановка за това, че ще трябва да има пределен брой зрители, за да се кандидатства пак, е притеснителна. Но зрителите са направени символична бройка, въведени са и критерии за кандидатстване след участие на фестивали. Банов се опря и на налични европейски директиви, които много ясно казвали какво изкуство се подкрепя.

Европа финансирала авторските филми, а законът следва именно европейските директиви, посочи министърът. "Има сериозен баланс и само практиката и времето ще покажат как ще действа законът. Излязохме от малкото ниско финансиране, когато е тихо, но трудно се случва нещо. Сега е много шумно и много позиции се изразяват."

Иначе, според Банов, в сферата на изкуствата от 500 души има 480 различни мнения и това е характерно. Важно е как ще тръгнат нещата. Сега има условия за развитие. Той възприема писмото като провокирано от предизборната кампания. Това писмо го чета като червена лампа... С връщане на закона няма да стане. За народните представители не мога да кажа дали ще подкрепят едно вето на този закон, но аз не виждам основание за вето и съм готов да споря с всеки, който разговаря текст по текст.

Законите НА киното и законите ЗА киното

Законите НА киното и законите ЗА киното

Киното е развлекателна форма, тъй че преди всичко следва да развлича. Но да го прави изящно и остроумно, за да задоволява и възпитава вкусове. После изкуството, след като изпълни естетическите си задачи, може да си позволи да учи на морал и да индоктринира. Именно в индоктринацията е държавният интерес

Боил Банов все още не знае дали ще бъде кандидат за депутат в следващото Народно събрание. Има пет дни до крайния срок за редене на листите в ГЕРБ.