Кандидатът на БСП за столичен кмет Георги Кадиев и общинският съветник от БСП Жельо Бойчев прерязаха лентата на непостроения, но обещан преди години от премиера Бойко Борисов завод за боклук край село Яна в околностите на София.

Малко преди прерязването на трикольора, на тържествената церемония пристигна линейка, от която слезнаха разтревожени и облечени в бели престилки и „въоръжени" със слушалки общински съветници от ГЕРБ. Те искаха да се притекат на помощ на наричаната от тях „червена трупа", защото да откриват несъществуващ завод е тревожно.

Според общинарите от ГЕРБ заводът не е построен, защото предишното правителство на БСП не е осигурило съфинансирането. Сред тях бяха Малина Едрева, Роберт Янакиев, Николай Стойнев. Общинарите от ГЕРБ прецениха, че намесата им е излишна и си тръгнаха.

За да бъде атмосферата по-тържествена, на обекта имаше жива музика, а „служителите" на завода бяха в униформи - черни фланелки с бял надпис отпред на гърдите „Аз щях да работя тук".

На церемонията присъстваха лидерът на БСП Сергей Станишев, депутати от БСП, както и червената евродепутатка Илияна Йотова.

На импровизирана масичка на голото поле бе поставен макет на завода и надпис „Конгратюлейшън". В земята до него беше забито националното знаме.
На церемонията бяха припомнени обещанията на Бойко Борисов за построяването на завода. И днешният ден беше обявен като паметен за софиянци.

От БСП останаха доволни, че с прерязания трикольор на непостроения завод са срязали лъжите на ГЕРБ. След церемонията Сергей Станишев каза, че този завод струва на софиянци 100 милиона лева и изтъкна, че продължават разходите за балиране и складиране на софийския боклук в далечни общини.

В словото си непосредствено преди да пререже лентата Георги Кадиев каза пред гостите: „Ако виждате този завод, значи сте изтрещели повече от Симеон Дянков. Ако не - значи сте врагове на правителството, защото във вашето съзнание се е загнездил червеят на съмнението да не би пак да ни излъжат - както ни излъгаха с увеличаването на пенсиите, както ни излъгаха с излизането от икономическата криза, както ни излъгаха с нов морал и наказание за корумпираните".

На гостите беше предложена по една студена вода с радостния възглас „Конгратюлейшън", който в превод на български според червените общинари означава „Евала Бойко".

Депутатът от БСП Петър Курумбашев също взе думата и изтъкна, че той е професионален откриващ на първи копки на този завод, тъй като е присъствал на първата копка на Борисов през 2009-та.

Той припомни, че не са минали и 6 години от обещанието на Борисов, че София ще има не един, а два завода. Курумбашев припомни, че този завод за боклук, според обещанието на Борисов от 2005-та трябваше да го има 2007-ма и че после го е обещавал 2007-ма да стане 2009-та и 2009-та за 2011-та. „Най-после можете да го видите", възкликна Курумбашев, сочейки голото поле.

Той каза и че е прозрял коварния замисъл на Георги Кадиев защо точно сега се кандидатира за кмет, защо точно сега ще стане кмет. „Той иска да дойде наготово, да дойде на метеното, бих казал -на заметеното", заяви Курумбашев и поясни, че на София вече са й открити всичките дъги, всичките тангенти, детски градини, настанени са всички деца, решен е проблемът с кучетата и сега и заводът е готов, така че Кадиев няма какво да работи след управлението на Борисов и Фандъкова.

„Днешният ден е тъжен", коментира след церемонията Станишев и отбеляза, че са минали 5 години от управлението на Борисов в София. Той подчерта, че и при кметстването на Фандъкова Борисов продължава да управлява града. За непостроения завод Станишев каза, че 2005 година валяли предложения за неговото построяване. „Явно някой някъде нещо не е дал, за да имаме сега само макет", добави той.

Евродепутатката Илияна Йотова упрекна екоминистърката Нона Караджова, че заблуждава обществото и съобщи, че по всяка вероятност ЕК ще наложи санкции на България за несправяне със софийския боклук.

По думите на Йотова Европейската комисия в отговор на неин въпрос е заявила, че не харесва избраната технология на завода, която била прекалено скъпа и нерентабилна. Комисията се впечатлила, че се предвиждало извозване на брикети чак до Варна и че имало съмнения в начина по който е избрана фирмата за построяването, каза Йотова. Тя заяви, че отдавна иска оставката на Нона Караджова и предупреди, че на 2 юли ще дойде делегация на комисия от ЕП, която ще види Суходол.

По повод упреците от страна на общинарите от ГЕРБ към предишните управляващи за това да го няма днес завода, Йотова изтъкна, че правителството на Тройната коалиция е отпуснало и 5 милиона лева за депото в Шишковци само и само да се поеме софийският боклук. Евродепутатката е категорична в прогнозата си че ЕК съвсем скоро ще отвори наказателна процедура срещу България.