Жельо Бойчев приветства прекратяването на концесията на летище СофияНа пресконференция в централата на партията Бойчев посочи, че процедурата не защитавала националния интерес.

Летище "София" е част от националната сигурност, категоричен бе той.

Според социалистите крайно неизгодна е била подготвената от ГЕРБ концесия. Досегашната процедура не гарантирала държавния интерес, не се гарантирало и бъдещето на летището, според червения депутат. Също така не било редно да се обвързва концесията със спасяването на БДЖ.

Освен това само две компании искат летището и двете били турски и Бойчев се съмнява в намеренията им да развиват аеропорта. За пример той даде концесионната процедура на летище "Белград", където има 27 кандидати и сериозни инвестиционни намерения. Днешното решение защитава националния интерес, категоричен е Жельо Бойчев.

На пресконференцията социалистите коментираха и другата гореща тема от деня - предложените и свалени промени в изборното законодателство. Според БСП не е работа на служебния кабинет да променя изборните правила. Кристиан Вигенин е доволен, че вече е отменен спорният проект.

Дебатът по изборните изменения тепърва щели да се обсъждат в следващото Народно събрание и дебатът щял да бъде сериозен.

Изборният процес показа на практика доста пропуски, намеси се и Валери Жаблянов, според когото се е създало напрежение между съседни държави. Валери Жаблянов е категоричен, че законодателните промени са необходими.

Червените ще направят свои предложения за подобрение на изборното законодателство, които да гарантират, че няма да има натиск от чужди държави върху избирателите.

Недопустима е намесата и агитацията на друга държава в изборния процес, убеден е Жаблянов.

Според червените не двойното гражданство пораждало напрежение, а двустранните отношения между България и Турция, а служебният кабинет трябвало по-остро да реагира на турската намеса я изборния ни процес.