Изказването на Божидар Димитров е тежък дипломатически гаф, призна пред БНР Илияна Йотова, избрана евродепутат от листата на БСП.

Тя обаче изрази съмнение, че становището му по обезщетенията за тракийските българи е само негова позиция.

Тя припомни изявлението на служителя от правителствения пресцентър Веселин Нинов, че това е позиция на правителството, за което беше уволнен.

„Но в крайна сметка, каквито и да са обстоятелствата около това изказване на Димитров, смятаме, че оттук нататък ще имаме проблеми и то не защото проблемът с обезщетенията на тракийските българи трябва да бъде забравен, а защото не се прави така. Той блокира усилията на дипломацията, които биха могли да доведат до по-сериозни резултати." - коментира Йотова.

Депутатът от ДСБ Асен Агов подчерта, че  въпросът с обезщетенията за тракийските българи не би могъл да бъде обсъждан в състояние на враждебност и изостряне на отношенията с Турция.

„Необходими са прагматични отношения с Турция по отношение на диалог, които да позволят всичките тези въпроси, за които стана дума, включително и 20-те млрд. да се сложат на масата за преговори и да се види кое е възможно и кое не е възможно да се постигне." - коментира Асен Агов.

Той припомни позицията на ДСБ , че Турция се меси във вътрешните работи на България по абсолютен недопустим начин.

„Тя се намеси с логистичната и политическа подкрепа, която даде на гласуваните в Турция на предишните избори. Това е нещо нетърпимо", каза още Асен Агов.