При невъзможност да се състави редовно правителство от 49-тото Народно събрание с първия, втория или третия проучвателен мандат, членове на Българската социалистическа партия не могат да участват в нов служебен кабинет на президента Румен Радев. Това гласи едно от решенията на Националния съвет на БСП, проведен в събота, обяви на кратък брифинг лидерът на партията Корнелия Нинова.

Попитана от News.bg дали това значи изключване на Крум Зарков, министър на правосъдието, и Явор Гечев, министър на земеделието, които са членове на БСП, от партията, Нинова избягна конкретика: "По-важно е защо взехме това решение. Защото не подкрепяме политиките, провеждани от служебния кабинет и не желаем БСП да се ангажира с тези политики чрез свои представители. Между другото, това не бе в проектите за решение, дойде неочаквано от колегите от страната. Например предложеният бюджет от служебния кабинет замразява социалните разходи - минимална заплата, майчинство и т.н. Или пък служебното правителство изнася оръжие за Украйна. Не искаме чрез членове на партията в правителството да бъдем осъждествявани с такива политики."

Попитана отново дали това значи изключване на министри от БСП, Нинова отново не отговори с "да" или "не", но предвид безкомпромисността на ръководството в подобни казуси с нарушили правилата членове на "столетницата", по-вероятен е вариантът Гечев и Зарков да се разделят с партийните си книжки: "Имаме си устав, ще работим по устава. Това е принципна позиция"

Основната част от краткия брифинг на Нинова бе преповтаряне на взетите вече решения на Националния съвет на БСП, които бяха публично оповестени от пресцентъра на партията по-рано - няма да се подкрепи първия мандат на ГЕРБ и проектокабинета "Габриел", но социалистите ще участват в разговори с евентуален втори и трети мандат

Не Гешев отказал БСП да подкрепи кабинет "Габриел"

Не Гешев отказал БСП да подкрепи кабинет "Габриел"

Това обясни членът на Националния съвет на БСП Александър Симов

Соцлидерката коментира и идеята на Христо Иванов, подкрепена и от Борисов, за създаване на "конституционно" правителство от експерти, чиято основна цел е да приеме промени в Конституцията.

"Това не означава нищо. "Конституционно правителство" не говори нищо, да го уточнят какво е. Г-н Христо Иванов говори за промени в Конституцията и да се събере мнозинсвто за това. Обаче не чуваме какви точно проблеми искат, само общи приказки и лозунги. Дали това касае промяна в съдебната система? Четем напоследък, че това вероятно касае промени в частта, която засяга семейството между мъж и жена. Хайде да се изяснят първо и тогава ще говорим", възмути се отколегите си Корнелия Нинова. Тя подкрепя обаче другата част от предложението на Христо Иванов правителство да бъде съставено от експерти, а не от политически фигури.

Вторият мандат и конституционно мнозинство - пътят на ПП/ДБ

Вторият мандат и конституционно мнозинство - пътят на ПП/ДБ

Изплашени сме до каква степен са завладени българската прокуратура и съдебна система

По-късно от пресцентъра на БСП бе съобщено, че с 97 гласа "за" и 1 "въздържал се" Националният съвет на БСП е констатира самоизключването от партията на Костадин Паскалев, Васил Антонов и Иван Мандински.

Тримата участваха в листите и в кампанията на "Левицата" в изборите за 49-ото НС. Съгласно Устава на БСП, социалист, който се включва в листите и кампанията на друга партия, се самоизключва.

През февруари Паскалев напусна Националния съвет на БСП, за да стане обединител и един от създателите на новата коалиция "Левицата!". Тогава обаче обяви, че остава член на партията.

Пълен цикъл отчетно-изборни събрания ще се проведат в структурите на БСП в Свищов, Петрич и Червен бряг, решил още пленумът.