Не е имало договорка БСП да подкрепи кабинет "Габриел" с първия мандат, която да е била развалена в последния момент след последните действия от страна на главния прокурор Иван Гешев. В това бе категоричен членът на Националния съвет на БСП и бивш депутат от левицата Александър Симов.

"През цялото време по телевизиите шестваха всякакви анализатори и говориха - кутийките са попълнени, правителството е готово, Борисов няма полезен ход. А каква е позицията на БСП, още от април 2021 година, е да има редовно управление с конкретна програма, което да реши проблеми. Заради това започнахме разговори, но срещу нас излязоха партии, обсебени от идеята да се надцакат една друга - ГЕРБ и ПП. Друга основна грешка на Борисов беше, че сложи за премиер партийна фигура", каза Симов пред БНТ.

Съдебната реформа е важен въпрос, но по-важни в момента са социалните въпроси като високите цени и инфлацията, изтъкна социалистът. "Въпреки дясното презрение към цените на сиренето, това е нещо, което тревожи хората. Не може да разделиш - едната тема е супер важна, другата е за плебеите, които не разбират."

"Категорично не", отрече Симов да има общо решението на социалистите с заявката на Гешев, че ще "изчисти политическия боклук" и посочи - изявленията на главния прокурор са били насочени единствено към ГЕРБ и конкретни фигури. Членът на НС на БСП изрази и скепсис в понеделник главният прокурор да направи някакви особени разкрития, които да променят осезаемо политическия живот.

Борисов не се притеснява от гешевски компромати

Борисов не се притеснява от гешевски компромати

Може да се правят и совалки за конституционно мнозинство