Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не се притеснява от евентуални компромати или записи, които би могъл да изнесе публично главният прокурор Иван Гешев. Това заяви лидерът на ГЕРБ на въпрос на News.bg в кулоарите на Народното събрание.

"Считам, че да изнасяш записи на когото и да било, най-малкото не е красиво. В живота си не съм записал никога човек. Никога. И считам, че това е уронващо достойнството на този, който го прави. Така че това си е негово право. Ние като партия сме обещали да подкрепим съдебна реформа във вида, в който я предлага Крум Зарков. (...) "Какво се случва с Бойко Борисов, няма никакво значение. Има значение какво се случва с държавата. Никога моето име или аз самият няма да стана заложник на каквото и да било", каза Борисов.

И отрече категорично да има от какво да се притеснява, ако подобни записи бъдат изнесени. Отрече също така искането за отстраняване на главния прокурор да е лична атака срещу него, а било единствено и само това, което ГЕРБ обещали на избирателите и евроатлантическите партньори.

"Ако беше в друга ситуация, нямаше дори и да не отговоря на въпроса, защо с такива жълтини започнаха срещу Гешев - относно бронирания автомобил, относно мястото, където живее. Това са най-застрашените хора в държавата, навсякъде това е нормално", добави експремиерът.

Два пъти след атентата са провели разговор Борисов и Гешев, като първият се обадил по чисто човешки причини, за да се увери, че обвинител номер едно е добре. А преди това двамата не били говорили "от години", посочи лидерът на ГЕРБ.

Иван Гешев скъса оставката си и изхвърли боклука

Иван Гешев скъса оставката си и изхвърли боклука

"Мен не ме е страх" и "историята помни смелите"

По въпросите за кабинета се обръщайте към Мария Габриел, отхвърли нееднократно конкретни въпроси относно бъдещото предложение за кабинет с първия мандат лидерът на партията. Бил обаче оптимист за съставянето на кабинет с мандата на ГЕРБ.

Борисов не изключи и вариант за мнозинство, обединено около промени в Конституцията: "Според мен и това, което днес е казал Христо Иванов в интервю за "Дневник", който говори за конституционно правителство, това също е вариант. Но промяната в Конституцията изисква поне 160 гласа. Така че в следващите няколко дена може да се направят още совалки по тази тема."

Очевидно ГЕРБ отново са претърпели и пореден обрат в позицията си относно обвързването между наличието на редовно правителство и гласуването на бюджет. Припомняме, че след изборите Борисов заяви, че без кабинет ГЕРБ няма да гласува бюджет, а после позицията, изказана от други партийци, преживя обрат.

"Без правителство бюджет не трябва да се гледа и няма да се гледа. Защото е нужно мнозинство, което да застане зад него", отсече лидерът на ГЕРБ.

"Както едно време отговаряше Кирил Петков - ако следващата седмица няма кабинет, няма да има бюджет. Приходите в хазната с това темпо, с което вървят, ще са по-малко с 1,5 млрд. Юни месец, между 10 и 14, държавата ще спре да може да плаща заплатите и пенсиите."

Освен бюджетът, заложник на това да има правителство, посочи Борисов, са и Планът за възстановяване, еврозоната, Шенген. Не било сериозно и да се мисли за удължаване на текущия бюджет за 2022 година. "Колко пъти ще се удължава, тези проблеми, които имат хората, как ще бъдат решени? Или ще направим една държава, която да крета с удължен бюджет, без инвестиции, без бъдеще. Освен това са харчени пари от ПВУ, те трябва да се рефинансират, иначе не могат да стартират проектите."

Бойко Борисов не се разпознава в разказа на Гешев

Бойко Борисов не се разпознава в разказа на Гешев

Лидерът на ГЕРБ не разбира защо Гешев се е озлобил срещу партията