Главният прокурор Иван Гешев излиза в отпуск по лични причини, съобщи Нова телевизия.

Гешев обяви новината по време на заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет в четвъртък. 

По информация на БНР главният прокурор е оповестил също, че е призован в понеделник в Софийската градска прокуратура (СГП) във връзка за проверка за търговия с влияние по отношение на негови твърдения от пространната пресконференция в понеделник, по време на която Гешев демонстративно скъса оставката си. Не е станало коя част от изказването си е призован той, дали ще дава обяснение и в какво качество. Обвинител №1 е извикан в СГП в 10:00 ч. на 22 май. Той е готов след това да оповести подробности около точката, която днес беше включена като извънредна в дневния ред по искане на Атанаска Дишева - за сигнала на Борисов Сарафов, в който той твърди, че Гешев е нарушил Конституцията, записвайки своя среща с Йордан Стоев, член на ВСС.

Гешев е настоявал въпросът да бъде обсъден още днес, но впоследствие е поискал това да стане след явяването му в прокуратурата. По думите му имало какво да каже, като то било много интересно и щяло да бъде "очистващо за системата". Понеже бил прокурор, следовател и полицай, можел и да докаже това, което ще съобщи: "Като декларирам много ясно, че от това ще има голям срам за една голяма част от членовете или някаква част от членовете на Висшия съдебен съвет, който срам няма да е за главния прокурор и за прокуратурата, за щастие няма да е за целия Висш съдебен съвет. Но си мисля, че това ще подейства очистващо на политическото влияние в съдебната власт и съм твърдо решен да го направя в името на българските граждани и бъдещето на децата, защото е време политиката - не визирам вас господин Зарков, визирам някои други опити... за политическо влияние върху съдебната власт, включително и в лицето на Висшия съдебен съвет - да излезе от съдебната власт."

Шефът на ВАС: Няма основания за Гешев, Сарафов и Тодоров да бъдат остранени

Шефът на ВАС: Няма основания за Гешев, Сарафов и Тодоров да бъдат остранени

Трябва да бъдат събрани всички възможни данни по искането на освобождаване на главния прокурор

След това заседанието е продължило с процедурен спор, в който главният прокурор се включвал с различни реплики. Точка втора в дневния ред е за обсъждане на казуса с базата на прокуратурата в Боровец, във връзка с което вчера бе изслушан в парламента правосъдният министър Крум Зарков. В сигнала се твърди, че вилата се ползва като лична от главния прокурор. Преди дебата по тази точка Гешев бил попитан директно дали живее в там и лаконично отговорил: "Не." 

Според него базата била ползвана от "множество лица от и извън съдебната власт, както и членове на ВСС". Имало документи и те били много интересни. Можело да се разпитат и свидетели. "Предвид ситуацията около мен, през последните години ходя само в базите на прокуратурата. Предполагам, разбирате защо, не мога ходя дори на ресторант", коментира Гешев.

Припомняме, че представители на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет внесоха миналата седмица искане за предсрочното освобождаване на обвининел №1. В понеделник главният прокурор скъса демонстративно оставката си, анеговият заместник също даде брифинг за медиите, в който заяви, че се страхува за живота си и поиска да му бъде осигурена охрана. Вчера ръководителят на Националната следствена служба и заместник главен прокурор Борислав Сарафов подаде сигнал в прокуратурата срещу Иван Гешев, а по-късно през деня Гешев депозира във ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Сарафов.

В сряда развитието на случая продължи на заседание на Прокурорската колегия на ВСС, а днес бе и във фокуса на Пленума на Висшия съдебен съвет.