Ръководителят на Националната следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов подаде сигнал в прокуратурата срещу Иван Гешев, съобщава БиТиВи.

В сигнала си Сарафов твърди, че обвинител номер едно е направил запис на свой телефонен разговор с Йордан Стоев, член на ВСС, на 14 май тази година. Сарафов посочва още, че Иван Гешев е злоупотребявал с използването на вилата в Боровец и делото "Барселона гейт".

Според него главният прокурор е оказвал влияние върху наблюдаващия прокурор по делото.

Също така Сарафов е подал сигнал и до Инспектората на висшия съдебен съвет с искане за образуване на дисциплинарна проверка срещу Гешев.

Наталия Киселова: Лакмусът за отстраняване на Гешев минава през Сарафов

Наталия Киселова: Лакмусът за отстраняване на Гешев минава през Сарафов

Войната е във върховете на съдебната власт и към още две лица от политическата сцена

По-късно през деня в деловодството на Висшият съдебен съвет е постъпило предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу ръководителят на Националната следствена служба Борислав Сарафов, съобщава БНТ. То е депозирано от главния прокурор Иван Гешев.

Междувременно вече е в ход по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Обвинител номер едно разполага със срок от седем дни да изготви становище или да възрази. След това ВСС разполага с три дни да свика заседание, на което да се провери редовността и допустимостта на предложението на шестимата членове на Прокурорската колегия. Едва тогава на ново заседание ВСС може да разгледа отстраняването на главния прокурор по същество.

Припомняме, че отношенията между Иван Гешев и неговия заместник е обтегнаха сериозно в последните дни. Сарафов си навлече гнева на обвинител номер едно, заради медийните си изяви след атената срещу главния прокурор. Сарафов заяви, че се страхува от Иван Гешев и пожела да му бъде назначена охрана.

Иван Гешев скъса оставката си и изхвърли боклука

Иван Гешев скъса оставката си и изхвърли боклука

"Мен не ме е страх" и "историята помни смелите"