Зам-.главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов се страхува за живота си, тъй като познава господин Гешев и иска Министерство на правосъдието и Главна дирекция Полиция да му осигурят охрана.

"Познавам действията на господин Гешев и имам нужда от охрана. Господин Гешев, надминахте отдавна господин Филчев", бяха финалните думи от брифинга на Сарафов.

Точката на нетърпимост е стигнала точка на кипене, заяви Борислав Сарафов на извънредно обявения брифинг, на който се и оплака и че няма собствен ПР, включително като аргумент, че не е политически обвързан. За разлика от главния прокурор Иван Гешев, който разполагал с екип от 18 души пиари.

"Нужен е дълбок катарзис да се отреже гнилото, за да работи прокуратурата в полза на обществото" и "крайно време е да се каже, че царят е гол".

Иван Гешев скъса оставката си и изхвърли боклука

Иван Гешев скъса оставката си и изхвърли боклука

"Мен не ме е страх" и "историята помни смелите"

Сарафов реално призна, за първи път, че главният прокурор държи ключа за всяко едно дело в страната - до този момент отричана в един глас с Гешев от него теза, заради която настояват съдебна реформа. Борислав Сарафов не го заяви пряко обаче като свое твърдение, а използва сутрешния брифинг на главния прокурор Иван Гешев като пример за това, че в неговите думи се крие признанието. И стана въпрос отново за разследването "Барселона гейт". 

"Главният контролира и дава ритъма на всяко едно дело. Държи на трупчета, за да извива ръцете на политиците", заяви Сарафов и отсече: "Делата трябва да се решават максимално бързо. Не може да се държи 3-4 години за да се използва за политически шантаж."

Шефът на Националното следствие призова и всички колеги - прокурори и следователи да излязат с позиция и да защитят независимостта си. "Иска ми се да покажем собствени съпротивителни сили и само можем да очистим своята къщичка от недостойните... Всички прокурори и следователи да имат достойнство и кураж и да покажат, че можем да изчистим къщичката си, свободно да изразяват своята воля, включително и открито за медиите, които да бъдат моралния коректив, да направят сови професионални събрание. "Иска ми се да смятам, че страхът на моите колеги не е толкова сковаващ сърцата им."

Борислав Сарафов заяви, че няма никакво намерение да подава оставката си, както го призова Иван Гешев само преди няколко часа, напротив - призова спешно главният прокурор да бъде отстранен от ВСС, за да не нанася повече поражения на институцията, която представлява.

Сарафов няколко пъти заявява, че случващото и случвалото се е "срамна работа", но тя трябва да се каже, "за да може да се изчистим".

Иначе Сарафов изпрати журналистите още днес във Вилата на регентите в Боровец, която била превърната от Иван Гешев в негова лична резиденция, за да видят лукса, в който той живее и как е превърнал персонала на станцията в свои слуги. Там журналистите щели да намерят и прословутия охладител. Иван Гешев ползвал и два автомобила бронирани на стойност над 1 млн. лв. единия.

От дълго време Сарафов го е срам, че Иван Гешев ходи да яде баклава по махалите на ромите. Вярва или по-точно смята, че всички прокурори също ги е срам.