Две комисии ще разгледат сигнала на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов - етичната и дисциплинарната. Това реши прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по предложението на Калина Чапкънова темата да влезе в дневния ред. То бе подкрепено от 7 гласа "за".

Самият сигнал на Сарафов съдържа искане за започване на дисциплинарно производство спрямо главния прокурор Иван Гешев. Днес Софийска градска прокуратура съобщи, че сигналът вече е приет и разпределен на прокурор с използване на системата за случаен подбор. Избраният прокурор започва проверка, като преди това от СГП излязоха и с изявление, в което уверяват, че няма да се поддадат на външно влияние и натиск.

Самият главен прокурор Иван Гешев присъства на заседанието и не се включи в гласуването по морални причини. Преди това обаче поиска също Той поиска Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев и Гергана Мутафова да не участват в гласуването и им поиска отвода.

Зам.-главният прокурор даде главния на прокурор, докато ВСС си мисли кого да отстрани
Обновена

Зам.-главният прокурор даде главния на прокурор, докато ВСС си мисли кого да отстрани

Гешев внесе във ВСС предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Борислав Сарафов

"Достойнството в днешно време не е това, което беше. Процедурата трябва да мине през комисия и след това в прокурорска колегия. Сега явно има нова практика. Явно много се бърза. Ясно е кой как ще гласува, давайте да го гласуваме - аз не се притеснявам", коментира Гешев, който два пъти в рамките за дискусията заяви, че знае "защо всеки един е тук днес и в какво качество". Интересен момент бе заявката на Чапкънова, че тя не може да влезе в стилистиката на Иван Гешев.

Това е трето поред искане за предсрочното отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, но за първи път отстраняването му се иска от членове на прокурорската колегия на ВСС. През 2021 г. и 2022 г. такова отстраняване бе поискано последователно от двама министри на правосъдието - служебният Янаки Стоилов и Надежда Йорданова.

Според Георги Кузманов, член на ВСС, единственият логичен изход от скандала по върховете на прокуратурата, е оставка. Ако той бил в тази ситуация би направил точно това - да подаде оставка "за честта на пагона".

Кузманов, който е един от шестимата съдебни кадровици, подписали се под искането за предсрочното прекратяване мандата на Иван Гешев, не уточни за чия оставка говори - на главния прокурор, на заместника му Борислав Сарафов или на заместника на Сарафов в Националното следствие Ясен Тодоров.

Самият Кузманов признава, че обвиненията срещу главния прокурор трудно могат да бъдат доказани, а ситуацията е "дума срещу дума, един казал, друг рекъл", но принципно няма пречки. Георги Кузманов каза, че ще бъдат разгледани и данните от Сарафов срещу заместника му Ясен Тодоров, както и тези на Гешев срещу Сарафов. Обеща и бърза работа на Етичната комисия.

Пред журналисти разказа и че след като е било внесено искането за отстраняването на главния прокурор, по телефона го е потърсил Иван Гешев.

"Пита ме кой политик ми се е обаждал, казвам - никой, говорихме с колегите от Етичната комисия и взехме решение, че това е нещо, което трябва да направим в момента, защото държавата ври", каза Георги Кузманов от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.