Софийска градска прокуратура (СГП) разпространи тази сутрин позиция - реакция на коментарите в публичното пространство от последните дни за работата на институцията, след като от самия й връх - главния прокурор Иван Гешев - бяха направени признания за неформални връзки и контакти, а заместникът му Борислав Сарафов на практика призна за "дела на трупчета".

Реакцията на Софийска градска прокуратура е по повод разследвания на лица, заемащи висши публични длъжности, лица с имунитет, магистрати, членове на МС и за престъпления против републиката, за които е единствената компетентна прокуратура. Именно това се подчертава още в началото на изявлението.

Съдиите искат ВСС да отстрани веднага Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров

Съдиите искат ВСС да отстрани веднага Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров

И след това всички членове на Висшия съдебен съвет да подадат оставки незабавно

"Ръководството на СГП заявява, че всеки един прокурор от СГП изпълнява своите служебни задължения принципно, отговорно и обективно, така както изискват моралът и законът.

Категорично смятаме, че нито един прокурор не се е повлиял и няма да се повлияе при решаване на дела от изказвания на лица, заемащи висши публични длъжности.

Нито един прокурор от СГП няма да се поддаде на външни фактори, стоящи извън обективните факти по преписките и делата, независимо от източника или интензитета им.

Ръководството на СГП декларира, че в рамките на законовите си правомощия СГП няма да допусне каквото и да е превишаване на същите или използването им за цели извън наказателното производство, още по-малко за създаване на обществени настроения в една или друга посока спрямо конкретни факти и лица."

Демерджиев: Аз и Гешев не сме сценаристи на филма, който ни се прожектира

Демерджиев: Аз и Гешев не сме сценаристи на филма, който ни се прожектира

Дълго време прокуратурата ревниво пазеше политици