Софийска градска прокуратура започна проверка по сигнала, постъпил от заместник-главен прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов срещу Иван Гешев. Според твърденията, внесени на 16 май, главният прокурор е извършил престъпления от общ характер.

От държавното обвинение изтъкват, че сигналът е разпределен на принципа на случайния подбор на прокурор в СГП. Съответно наблюдаващият прокурор незабавно е разпоредил извършването на проверка по реда на чл. 145, ал. 1 от Закона за съдебната власт. Ще бъдат проверени всички твърдения от изказванията на Борислав Сарафов, направени на 15 май 2023 г.

Припомняме, след като в понеделник главния прокурор Иван Гешев скъса демонстративно оставката си, неговият заместник също даде брифинг за медиите, в който заяви, че се страхува за живота си и поиска да му бъде осигурена охрана. В същото време Сарафов представи редица нарушения, които според него Иван Гешев е извършил.

Част от тях бяха, че обвинител номер едно е направил запис на свой телефонен разговор с Йордан Стоев, член на ВСС, на 14 май тази година. Освен това главният прокурор е злоупотребявал с използването на вилата в Боровец и делото "Барселона гейт", посочи Сарафов. Според него Иван Гешев е оказвал влияние върху наблюдаващия прокурор по делото.

Съдиите искат ВСС да отстрани веднага Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров

Съдиите искат ВСС да отстрани веднага Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров

И след това всички членове на Висшия съдебен съвет да подадат оставки незабавно