emaxpress
Като тежък компромис от БСП определиха назначаването на Анна- Мария Борисова за здравен министър.
Вчерашното й представяне пред медиите Антон Кутев определи като драматично и неудачно.

Когато един кораб потъва, много трудно се намират моряци за него", смята той и каза, че ситуацията в момента в държавата е точно такава.

„На Бойко Борисов му става все по-трудно да намира хора, които да поемат кръста да измъкнат потъващата лодка на повърхността".

Кутев посочи, че само така си обяснява избора на „тази жена за нов здравен министър". „В крайна сметка всички ние, политици и журналисти, сме длъжни да й дадем нейните няколко дни, защото 100 са й много", допълни Антон Кутев.

Стана ясно още, че червените подкрепят президентското вето за текстовете в НПК.

Антон Кутев припомни, че от БСП са предупреждавали, че върнатите от президента текстове са противоконституционни.
Тези текстове дават възможност за манипулиране на съдебния процес, смята Кутев.

Социалистите не приемат и друг текст в НПК - този против т.нар. безкрайни дела. В приетия от мнозинството НПК се отменя възможността делото да влезе в съда след изтичане на двугодишния срок.
Така се нарушава основен принцип на Европейската конвенция за правата на човека - а именно гарантирането на справедлив процес в разумен срок. Левицата ще настоява при дебатите върху ветото да падне и този текст и ако това не стане, ще сезира Конституционния съд.

Друго притеснение на БСП е, че с приетите текстове в НПК полицията става политически инструмент и тя ще може да бъде използвана за политическа репресия.

Това е основен проблем в държавата, защото Бойко Борисов ще си замине рано или късно, но възможността за политическа репресия от страна на полицията остава", коментира Антон Кутев.

Според него се създава възможност за действие на политическа полиция, защото Бойко Борисов и правителството изпускат контрола върху управлението. От БСП са на мнение, че когато премиерът започне да губи доверието на хората, единственият инструмент, с който ще разполага, е полицията и службите за сигурност.
Диктатурата на посредствеността е това, което се налага бавно и постепенно в тази държава", посочи още Антон Кутев.

От БСП са доволни от решението на Конституционния съд да отмени спорните текстове от Закона за държавния бюджет. Припомняме, отменени са текстовете, които дават право на правителството по своя воля да понижава разходи или да субсидира определени бюджетни организации. БСП сезираха Конституционния съд за тях.

Социалистите настояват заедно с дебатите по ветото върху текстовете в Закона за бюджета, да бъдат внесени в НС за обсъждане и антикризисните мерки.

От своя страна Явор Куюмджиев заяви, че развалянето на договорите за приватизация на ЕРП е по-брутална национализация от тази, която се е провела след 9 септември.

Ще платят ли на ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН парите, които са вложили, попита той.

Според него е лъжа, че е продаван по-скъп ток за потребителите. Цената на тока се определя от независимата ДКЕВР, изтъкна още социалистът и попита как може едно предприятие, което е купувало ток за 90 лв., а го е продавало за 88, да реализира 75 милиона лева печалба, от които 65 милиона да преведе в държавния бюджет и то само преди два дни.

Тази задача Куюмджиев върна към премиера Бойко Борисов.

Личното му мнение е, че приватизацията на ЕРП-та е груба грешка и не е трябвало да се случва, но тя вече е факт.

Като цирк той определи изказванията на управляващите за необезпечени договори на кабинета Станишев.

Когато си купувате кола на лизинг вие естествено нямате всички пари напред, затова и я купувате на лизинг. Който се опита да купи тази кола, той трябва да знае, че има някакви плащания в бъдеще, които трябва да подсигури", заяви още Явор Куюмджиев.

Той подчерта, че има инвестиционни програми, чието изпълнение трае по-дълго от мандата дори и на две правителства.

От своя страна Антон Кутев поиска публично да бъде оповестен договорът със Сименс за системата за изработване на новите документи, за да се види осигурени ли са интересите на българската страна и дали е могло да бъдат договорени по-добри условия.

Тенденцията да се търси вина в другите според Кутев само задълбочава кризата, в която е страната ни. „Когато колата се развали и имаш проблем със съединителя, а ти започваш да оправяш спирачките, следва катастрофа", изтъкна Антон Кутев.

По думите му за осем месеца Симеон Дянков е изял два милиарда лева от фискалния резерв. Червеният депутат изказа и личното си мнение как ще завърши кризата - „С напълно справедлив процес срещу Симеон Дянков".

„Няма друг човек, който да може да вземе едва здрава финансово държава и за по-малко от една година да я превърне във финансова руина", смята Антон Кутев. За да се постигне такова нещо, според него е необходим уникален талант.