Коалиция „Бъдеще за Сандански" спечели 8 места в 29-местния общински съвет на курортния град, съобщи БНР.

В тази коалиция участват Радикалдемократическата партия и Народняшката земеделска партия "Никола Петков".

Това обявиха от общинската избирателна комисия след 100-процентовото обработване на протоколите.

Коалиция „Отговорност за бъдещето на Сандански" ще разполага с 4 съветници. Коалицията „ВМРО лидер" се пребори за 3 места.

Толкова имат ГЕРБ, ДПС и политическа партия „Ред, законност и справедливост".

С по два мандата в общинския съвет на Сандански ще бъдат коалицията „СДС демократическа партия" и коалицията „Нашият град".

БСП спечели 1 мандат. Също с един съветник ще бъде представена и „Атака".

Междувременно стана ясно, че охранителната кола, която съпровожда бюретините към София е катастрофирала. От МВР уточниха, че опасност за бюлетините няма.

Шефът на Областната дирекция „Полиция" в Благоевград уточни, че "криминалния контингент" е отсъствал.
"Смятам, че с нашите действия не допуснахме през изборните секции силово да стоят луксозни джипове и мутри.
Абсолютно спокойно протече целият изборен ден. Това е в следствие на нашите действия, в следствие на засиленото полицейско присъствие,"
заяви Константин Титянов.

"Категорично мога да твърдя, че върху гласоподавателите не бе оказан обичайния натиск както на предишни избори. Виждали сте, мутри с джипове обикалят навсякъде и плашат хората. Този път това го нямаше," заяви директорът на областната дирекция "Полиция".

Петимата жители на Сандански, които вчера бяха задържани в местното полицейска управление за купуване на избирателни гласове в село Склаве, до късно снощи са били разпитвани пред районен съдия в курортния град.

При задържането им, у тях са открити списъци с личните данни на избиратели и отбелязани суми срещу над 100 жители на селото. Сумите са от порядъка на 30-50 лв.

Според окръжната прокуратура, след приключването на досъдебното производство, партийните търговци могат да получат присъди по чл. 167, ал. 3 от НК, предвиждащ до 3 години лишаване от свобода.

В Сандански ще започне пресконференция, на която ще бъдат съобщени подробности за дейността на партийните купувачи на гласове.

Според дознателят, работещ по случая, сигналът до полицията е бил подаден от жител на село Склаве, когото един от купувачите на гласове се опитал да подкупи.

От окръжната прокуратура в Благоевград уточниха, че петимата партийни търговци са скланяли избирателите срещу пари да гласуват за коалиция „Бъдеще за Сандански" с лидер д-р Звездин Гацев, която спечели 8 места в 29-местния общински съвет на курортния град.

Петимата задържани вчера в село Склаве и Сандански за купуване на гласове са освободени от местното РПУ.

Според председателя на районния съд Димитър Узунов, те са били разпитани в качеството им на свидетели по досъдебното производство срещу неизвестен извършител.

Освобождаването им не означава, че те не могат да бъдат обвиняеми, уточни районният съдия.