За разлика от вчера, днес парламентът събра кворум, но още в първите минути се разгоря спор между БСП и ГЕРБ. Поводът бе точката в дневния ред за изменения в правилника на Народното събрание, които дават повече права на независимите депутати. Идеите са на Красимир Янков и останалите депутати, които напуснаха ПГ на БСП.

За червения депутат Христо Проданов точката не е от дневния ред на обществото и затова не трябва да се гледа. ГЕРБ реагираха бурно. Таско Ерменков настоя парламентарният шеф Цвета Караянчева да укроти герберите, които според него, се държали като овчари. Ентусиазмът му бе бързо укротен от нея.

Това принуди пак Проданов да излезе на трибуната и предложи на червените всяко тяхно изказване да започва с думите: "С Бойко Борисов и ГЕРБ към светли бъднини напред."

Моля някой колега от БСП да остане да види как правя поименната проверка, за да няма после забележки, няма да го отбележа като присъстващ, захапа Караянчева социалистите, които напуснаха пленарна зала.

Превръщате правилника в ресторантска салфетка, предупреди и Кристиан Вигенин по повод промените в правилника, с които се дават повече права на независимите депутати.

Червени депутати напускат ПГ на БСП

Червени депутати напускат ПГ на БСП

Шестима депутати стават независими, но остават социалисти

Прогресивните социалисти, според него, ставали поредната патерица на ГЕРБ. Съжалявам, че мои другари, които съм уважавал, ще участват в това. Иначе отношенията между ГЕРБ и хората около Красимир Янков били брак по сметка, по думите му. Те се превръщат в обикновени еничари, категоричен бе социалистът. Милен Михов от ОП попита левите защо техни другари са ги напуснали. Защо стигнахте до тук, недоумява той. Можем ли да разчитаме на хора, които бягат и се крият по кюшетата, когато държавата се тресе от пандемия и лекарите изнемогват, ядоса се Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Изобщо не сте наясно къде се намираме, с какво се борим, включи се и Тома Биков. Искате да няма кворум, обърна се той към левите и заяви, че парламентът не е място, където да си решавате вътрешно партийните проблеми. На него му били безинтересни и тесните, и широките социалисти. На път сте да влезете в коалиция с коронавируса, предупреди още герберът. Вие сте опасни в момента за цялото общество, убеден е Тома Биков. Трябва да имаме общ враг в лицето на коронавируса, настоя Биков. Според него червените се опитвали да превърнат Народното събрание в Национален съвет на БСП.

Вие потъвате всеки ден, смята и социалистът Георги Свиленски. Вие сте по-страшни от коронавируса, обвини и червеният Атанас Костадинов.

Ние, групата депутати, определящи се като прогресивни социалисти, ще изпълним мандата си отговорно, при зачитане на парламентарния дневен ред и отстоявайки последователно интересите на избирателите, обясни и Красимир Янков. Определяме като политически безотговорно бойкотирането на нормалното функциониране на българския парламент при вземане на решения с национално значение, каквито са гласуването на данъчните закони и бюджета на Република България, изтъкна той. Осигуряването на кворума за провеждане на заседанията на парламента е задължение на всеки отделен народен представител и на парламентарно представените политически партии, категоричен е независимият депутат.