БСП разкритикува предстоящото внасяне на бюджета днес от служебното правителство. В декларация от трибуната на Народното събрание лидерът на червените Корнелия Нинова заяви, че трети ден БСП гледа цирка в парламента - "повече социалистите нямало да мълчат."

БСП се разграничава от това, което се случва в последните дни в Народното събрание. "Моля ви от днес-нататък да се знае кои партии и депутати се грижат само за себе си. БСП не участват в този цирк", драматично заяви Нинова от трибуната, възмутена и че не се прави разлика между осигурителен и трудов стаж.

Без мандати, ГЕРБ и ПП/ДБ започват работа по бюджета и съдебната реформа

Без мандати, ГЕРБ и ПП/ДБ започват работа по бюджета и съдебната реформа

ПП са готови обаче да разговарят с ГЕРБ за управленска програма с втория мандат

Тя се ядоса защо депутатите се карат за поредните си привилегии и заплати, без да мислят, че 30% живеят под линията на бедност. Днес се случва нещо изключително важно - служебното правителство внася бюджета. Най-важното е бюджетът на държавата, който се отнася от новороденото до пенсионера, защото там зависи какво майчинство ще има, каква ще е заплатата на работещите бедни, ще се увеличат ли пенсиите, заплатите, обясни Нинова.

Тя напомни, че миналата година правителството на президента Румен Радев отказало да внесе бюджет, за да не става поле за популизъм. Сега сме в същата ситуация, няма мнозинство, може да отидем на избори и всички да се хвърлят на популизма, посочи Нинова.

По думите ѝ причината за внасянето на бюджет от служебното правителство в Народното събрание е, че са изхарчили парите на държавата и нямат друг избор. Този бюджет не се одобрява от никого, но на инат служебният министерски съвет приема бюджета и го внася в парламента, изтъкна соцводачката.

Тя припомни, че докато управлявал Бойко Борисов всяка година червените депутати правели алтернативен бюджет. Имаме опита и експертизата и сега ще ви кажа какво ни чака - бюджетът ще влезе в парламента и имаме три изхода: или го приемаме на първо четене и между двете четения да се направят промени в социалната политика, да се отхвърли бюджетът на първо четене и да се върне на служебното правителство, което да направи друг бюджет, или като се върне бюджетът на служебния кабинет, Радев да си направи каквото иска с друг бюджет и отново да обвини депутатите.

Борисов обясни програма минимум и програма максимум на депутатите си

Борисов обясни програма минимум и програма максимум на депутатите си

С Асен Василев може да се работи

"Парламентарната република си отива, бе хора, а вие се обиждате като каруцари на улицата", ядоса се отново Нинова.

Тя очерта картината, случваща се в парламента в последните дни: едните си играят на мнозинство, Министерски съвет внася си техния бюджет, а парламентът е в патова ситуация.

В заключение Нинова каза, че от БСП отново са внесли в деловодството на парламента законодателните си инициативи, докато президентът и мнозинството си мерят авторитетите и унищожават държавността.

Служебният кабинет подкрепя дефицит от 3%, но няма да внесе в НС такъв

Служебният кабинет подкрепя дефицит от 3%, но няма да внесе в НС такъв

Партиите да не превръщат бюджета в хватка за припечелване на време, поиска Гълъб Донев