Българската социалистическа партия (БСП) не е бащиния и не може да бъде прехвърлена чрез пълномощно. Това се казва в позиция на партията до медиите.  Националният съвет ясно се е произнесъл кой е изпълняващият функциите председател - Атанас Зафиров. Изпълнителното бюро (ИБ) също работи и почти всекидневно провежда заседания.

Опитите за инсталиране на Иван Ченчев и Георги Свиленски, които дори не са членове на ИБ, е просто последен опит Нинова да заобиколи мандатността и да си осигури място на депутатската банка.

Днешните действия са добре организирана PR-акция, целяща да дискредитира БСП и процеса на обединение на всички леви партии. Този опит няма да успее.

Бившият председател на партията Корнелия Нинова остави БСП в изключително тежко финансово състояние с близо 3 милиона лева задължения. Партийната централа беше доведена до унизително съществуване на ръба на затваряне. Фрапиращото е, че в тези задължения влизат неизплатени социални осигуровки към служители, докато от парламентарната трибуна Нинова уверяваше как защитава именно социални права, се твърди в позицията.

Новото ръководство веднага се е заело с решаване на финансовите проблеми. Започнали са преговори в НАП за разсрочване на плащанията. Последната част от субсидията за миналото Народно събрание е били спряна, именно поради тези задължения. Макар и трудно, решение е било намерено и субсидията е била получена, което позволи да се платят заплатите в централата.

С новата субсидия обаче нещата не стоят така. Още на 25 юни ръководството на партията започна комуникация с Министерство на правосъдието, което отговаря за изплащането на субсидиите. Тук БСП се сблъскало челно с опитите на Нинова да саботира всяко действие. Субсидията трябва да бъде поискана от представителя на коалицията Корнелия Нинова, настояват социалистите.

Софийският градски съд заличи Корнелия Нинова като председател на БСП

Софийският градски съд заличи Корнелия Нинова като председател на БСП

Атанас Зафиров обаче не бе вписан като нов председател

Веднага - още на 03.07 беше пусната молба с искане за удължаване на срока, в очакване Нинова да изпълни това своето задължение. Писмото беше пуснато от юриста на партията. За съжаление, действия от страна на Нинова не само нямаше, а напротив - тя прекрати пълномощното на юриста на партията Аглика Виденова, което допълнително затрудни процеса. След категоричния отказ на Нинова да изпълни своите задължения по закона, от "Позитано" 20 бе пуснато искане до Министерството, на което получихме очакван отказ. 

Новото ръководство обаче намери начин. Със или без субсидия, партията е жива, заплатите са платени, лъжите ще бъдат разобличавани, защото вече идват в повече! ИБ няма да търси оправдания, а начин БСП да тръгне напред. Саботажи обаче няма да бъдат толерирани, не заради нас, а заради членовете и симпатизантите на БСП, се заявява още в позицията.

Нинова упълномощава Ченчев и Свиленски да регистрират БСП за изборите

Нинова упълномощава Ченчев и Свиленски да регистрират БСП за изборите

Според нея Станишев не става за еврокомисар

Припомняме, че Нинова упълномощи Ченчев и Свиленски да регистрират БСП за изборите. 

БСП няма да се яви с две листи. Това стана ясно от брифинг на Корнелия Нинова пред централата на партията.

Временното ръководство на БСП не може да се справи с регистрацията на партията, според нея. Аз персонално няма да участвам в тези процедури, изтъкна тя.

Нинова смята, че новото ръководство на БСП не е нелегитимно и упълномощи Иван Ченчев и Георги Свиленски да изпълняват нейните функции като председател на партията. БСП ми е по-скъпа от всичко, обяви социалистката. Ще спазим решенията на нашите колективни органи, заяви тя.

Касационният съд няма как да излезе с решение преди регистрацията на партиите за участие във вота. Ще търсим съгласие, няма да правим резки движения, подчерта Нинова. Спазвам закона, каза бившият лидер. Ще спазим решението на ИБ и БСП ще се яви в коалиционен формат, обеща тя.

Относно предполагаемата номинация на Сергей Станишев за еврокомисар Нинова каза, че няма единно решение той да е номинация. Според нея Станишев не става за поста и посочи, че партията не може да излъчва комисар, а ако все пак ръководството ще предлага такъв на премиера, колективният орган на партията трябвало да се произнесе. Вътрешната кампания в БСП е отложена заради предсрочния вот. Според Нинова бързо трябвало да има Конгрес, който да констатира оставката ѝ и да се избере нов лидер.

БСП с две кандидатури за еврокомисар - Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова

БСП с две кандидатури за еврокомисар - Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова

Социалистите настояват всички номинации за еврокомисар да бъдат обсъдени на извънредно заседание на НС

Субсидията е налична, обяви тя за другата партийна драма. Корнелия Нинова посочи, че като лидер на партията в оставка винаги е готова да съдейства за БСП и няма да допусне партията да влезе в криза. Дали ще се кандидатира за депутат, по думите й, зависело от номинациите.