БСП в защита на историята в десети клас. На брифинг в НС Ирена Анастастова критикува новите учебни програми. Червените са поискали всички предложения, направени в хода на общественото обсъждане за програмата.

Наяве излизат разликите в предложенията и крайния резултат, по думите й. Материалите не били публикувани на сайта на МОН, както би трябвало да се обяви за широката общественост. Децата трябва да усвоят понятия като терор, комунистически интернационал,насилствено изселване и др.

Няма нищо за еврейското депортиране. Според левицата има целенасочено пропускане на някои термини. Столетницата иска да види кой е направил тези предложения. Видни историци, според Анастасова, били изненадани от учебните програми.

БСП питат кои корифеи изхвърлят партизаните и Червената армия от историята

БСП питат кои корифеи изхвърлят партизаните и Червената армия от историята

Социалистите искат да се отмени новото учебно съдържание по история за 10 клас

Все още ПГ на БСП не е обсъждала оставката на просветния министър Красимир Вълчев, както градската организация на столетницата. От БСП искат да видят качество в учебните програми. В момента ПГ на БСП не иска оставката на Красимир Вълчев, обясни Анастасова.

Изчакват развитие по въпроса. Историята се изучава с факти, смята социалистката. Оказва се, че сред историците, съставителката на учебната програма по предмета, не е позната. В същото време не са включени имената на видни историци от СУ в обсъждането на програмата.

В парламента просветният министър Красимир Вълчев поясни, че много автори са правили предложения за учебните програми. Програмата е балансирана, не съдържа крайности, нека не е я използваме за политизация, призова Вълчев.

Под 8% са били предложенията, направени след общественото обсъждане.

Красимир Вълчев поясни, че се изучават всички периоди от българската история, което означава, че ще се изучава и фашизмът, и национал-социализмът, но в друг клас.
Министърът не е оказвал влияние върху предложенията за учебната програма по история.