ГЕРБ осъществят ясен поход към милиционерска държава, която се намесва и засяга основни демократични права на гражданите, изтъкна лидерът на БСП Сергей Станишев пред съпартийците си, събрали се на „Позитано" да набележат своя линия на поведение.
Едноличният, централизиран, полицейски, със злоупотреба на власт принцип на управление няма да доведе до нищо хубаво в страната, заяви той.

Експремиерът подчерта, че характерът на управление на ГЕРБ е повече полицейщина, контрол и злоупотреба с властта.

По думите му се извършва последователен поход срещу българската наука, болниците продължават да са в тежко състояние, върви процес на обедняване на българите и всичко това се диктува с полицейщина и ПР акции.

За изтеклите СРС-та червеният лидер коментира, че те показват истинската същност на начина, по който се управлява държавата. Сега ще започне дълъг процес на разясняване дали записите са манипулирани или не. Очевидно е обаче, че разговори са водени и темите са такива, каквито звучат, отбеляза той.

В края на заседанието си пленумът на БСП прие позиция, характеризираща актуалната ситуация в страната с лайтмотива - ГЕРБ означава...
Още

 

Защо някой от вас не могат да бъдат включени в разговори, в които присъства името на Мишо Бирата, а други явно могат, попита експремиерът.

Това, което се случи вчера, според него е обезкуражително за българската държавност. Какъв Шенген, какъв март 2011-та при това, което се случи, запита лидерът на БСП.

В изтеклите разговори има достатъчно данни за престъпления, заяви Станишев и добави, че БСП трябва да се срещне с главния прокурор Борис Велчев.

Според червения лидер е необходимо обективно разследване не само на автентичността на записите, а и затова има ли основания и заподозрения за покровителстване на контрабанда.
Той добави, че БСП ще настояват за изслушване на шефа на Митниците Ваньо Танов, финансовия министър Симеон Дянков и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов по всички тези въпроси, които се засягат в съответните записи.

След 18 месеца действане по указания отвън, парламентът трябва да положи усилилия да влезе във функциите си на контролиращ правителството орган, посочи Станишев и добави, че съпартийците му трябва да имат готовност за вот на недоверие.
Експремиерът каза още, че трябва да се проведат срещи и с други партии. Поискали сме среща и с ръководството на ДАНС, защото тази полицейщина не може да бъде подмината, обяви той.

Според него скандалите показват, че тайните служби се използват за явни политически цели. Щом за всяка подписка и обществена инициатива ще се намесва ДАНС, кой човек в тази държава ще рискува своя подпис, попита Станишев и подчерта, че ситуацията е много тревожна.

Той съобщи още, че по данни на експерти за 2010 г. са приложени 20 000 СРС-та или два пъти повече отколкото през 2009 г.

В заключение Сергей Станишев бе категоричен, че БПС не може да стои встрани и трябва да предприеме поредица от действия, които да не са действия на самоцелна опозиционност, а на загриженост.