БСП се събира на извънреден пленум на "Позитано" 20. Причината - оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова заради слабите резултати на партията от изборите 2 в 1.

Петър Мутафчиев първи застана пред медиите и заяви, че се надява на днешния пленум да се възродят левите червени идеи.

Дора Янкова заяви, че днес трябва да започне процесът по възраждане и спасяване на лявото пространство. Тя очаква на пленума да се подредят организационно нещата, да се мине към сериозен политически анализ, партията да бъде на терен и близко до хората и да се види кои са левите и могат ли да се съберат отново.

Калоян Паргов заяви, че днес е един слънчев и топъл ден, като се очаква да бъде и топъл по време на пленума. Той очаква да се изпълни дневният ред на пленума - да се насрочи пълен цикъл отчет и избори в партията, да се избере временно изпълняващ длъжността и организационни въпроси. Очаква се да има избор на председател на парламентарна група, зам.-председател на парламента, а защо не и председател на 50-ото Народно събрание, посочи Паргов, който очаква да се върне колективността на БСП такава, каквото партията е била 133 години.

Иван Таков, бивш лидер на БСП-София, настоящ общински съветник, заяви, че Нинова прави лични опити за своето спасение. Време е да затворим една срамна страница в историята на партията, но да не се забравя какво се е случило, за да не се случи идейно и катастрофално състояние на партията в момента. Трябва да се говори за обединение в лявото, нови хора, нови идеи и БСП да се върне на полагащото и се място - първа политическа сила, подчерта Таков. Той не знае кой ще бъде избран за временно изпълняващ лидер на БСП.

Станишев не изключва възможността да се кандидатира за лидер на БСП

Станишев не изключва възможността да се кандидатира за лидер на БСП

Според него при подходящи условия и Нинова би опитала да се кандидатира за нов мандат

Иван Таков се надява новият лидер на БСП да има умението и желанието да обедини партията и лявото в България. Той е оптимист, че БСП може да тръгне нагоре след националния съвет на партията. Иван Таков не каза дали би се кандидатират за лидер на БСП.

Александър Симов пък не разбира драматизма от пленума, на който трябва да се гласува оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова и да се насрочи избор на нов лидер. Това е новото начало, към което трябва да се върви, настоя Симов, според когото по върховете на БСП със сигурност ще има промени.

Драгомир Стойнев отказа коментар пред медиите на влизане преди пленума на БСП.

Георги Гьоков очаква да се случи на пленума това, което е записано в дневния ред. Гьоков отсече, че няма да подкрепи предложение Георги Свиленски да е временно изпълняващ функциите лидер на БСП по предложение на лидерския съвет на коалицията. Гьоков очаква БСП да излезе обединена след пленума.

Партийният лидер в оставка Корнелия Нинова пък съобщи във Фейсбук, че няма да участва в работата на колективните органи на партията, за да няма спекулации, че им влияе по някакъв начин.

Тя обаче призова членовете на НС на БСП днес "да подтиснат личните си амбиции, омразата и реваншизма, да проявят разум и да не хвърлят партията в хаос".

Нека се вземат най-добрите за БСП решения, настоя Нинова.

Свиленски надушва предатели от БСП за кабинет на ГЕРБ

Свиленски надушва предатели от БСП за кабинет на ГЕРБ

За ситуацията в БСП: Корабът потъва и всички ще се издавим