БСП е единствената алтернатива на дясното управление на страната. Около това становище са се обединили социалистите на днешното заседание на Националния съвет на столетницата. Лидерът на партията Михаил Миков разказа на брифинг след пленума, че червените делегати са оценили работата на Парламентарната група на левицата като много добра и са видели ускоряване на дейността й.

Социалистите са изпълнили и задачата, която са си поставили, а именно да утвърдят издигнатите кандидати за кметове и общински съветници на БСП „Лява България".

Така столетницата вече се включва в предизборната битка с 84 свои кандидати за кметове. В седем общини социалистите все още не са успели да се обединят около единна кандидатура. Във всички райони на столицата обаче БСП вече има свои кандидати, като за кметското място в София ще се бори проф. Михаил Мирчев.

Интересна подробност около хората, на които БСП ще разчита наесен е това, че най-младият кандидат за кмет е на 30 години, а най-възрастният на 69 години. Все пак БСП не е затворила напълно вратата към АБВ и в някои населени места двете леви формации ще се явят на изборите с единен кандидат. Такава е ситуацията например в Лясковец.

Междувременно от партийния пресцентър разпространиха информация с утвърдените кандидатури за кметове на областни центрове: Михаил Мирчев - София град, Милан Богдански - Благоевград, Евгени Мосинов - Бургас, Валентин Ламбев - Велико Търново, Минчо Казанджиев - Ловеч, Камелия Трифонова - Монтана, Ерик Рангелов - Перник, Божидар Йотов - Русе, Кольо Милев - Сливен, Стефан Сабрутев - Смолян, Стефан Шишков - Стара Загора, Красимир Костов - Шумен.

От партията поясняват, че 88% от утвърдените кандидати за кметове са в активна възраст до 60 години. 37% от кандидатите са на възраст до 45 години. Тенденцията за видимо подмладяване в партията подкрепя и фактът, че едва 12% или само 10-ма претенденти са на възраст над 60 години, а най-възрастните двама са на 65 години.

Над половината от одобрените днес кандидатури (62% или 52-ма души) се борят за своя първи мандат като кметове на общини в страната.

Издигнати са кметове в три общини на област Смолян. С решение на общинските партийни организации са одобрени кандидатите за Смолян, Девин и Баните.

За кметския стол в община Смолян на изборите през есента ще се състезава общинският съветник от БСП Стефан Сабрутев. Той е предприемач и собственик на фирма „Чечосан". Виден общественик и деятел.

В община Девин червените издигат кандидатурата на настоящия кмет Цветалин Пенков. Социалистите в родопската община високо оценяват 4-годишния мандат на управление на Пенков и преобразяването на общината.

Общинският съветник от БСП Севдалин Хъшинов ще е кандидат за кмет на червената партия в община Баните.

Общинските съветници в трите общини ще бъдат финализирани до началото на месец септември, в диалог с гражданското общество и координация на политическите сили в левия спектър, информират още от пресцентъра на партията.

В понеделник - 27 юли ще станат ясни и кандидатите за кметове на БСП в общините Мадан и Чепеларе.