От 313 секции в София които са проверени, само в 13 не е имало грешни изборни протоколи при местните избори през октомври. Това е установила съдебната експертиза, поискана от БСП-София, обявиха от партията на брифинг в централата си на столичната улица "Леге".

"За нас реалният резултат се различава от официалния. (...) На местните избори бяхме сами срещу всички, няма да позволим нашата победа да бъде открадната с манипулации и машинации", отсече председателят на БСП-София Иван Таков.

1/6 от секциите в столичния град е обхванала въпросната експертиза, като въз основа на вече публичните резултати обхватът на проверката е разширен и ще обхване всички СИК-ове.

Ваня Григорова внесе жалба в съда срещу резултата от изборите

Ваня Григорова внесе жалба в съда срещу резултата от изборите

Иска спиране на предварителното изпълнение на решението

Не казваме в каква посока са недействителните гласове, за единия или другия кандидат. За нас е важно, че в крайна сметка на тези избори не е решавал избирателят, а други хора", заяви на свой ред общинският съветник от БСП и кандидат на партията за председател на общинския съвет Диана Тонова.

Иван Таков на свой ред добави - ако вече излезлите публично данни се мултиплицират, то е напълно реалистично изборите да бъдат оспорени успешно.

Коментар бе даден и по актуалните въпроси, касаещи Столична община. По думите на Ваня Григорова злополучната работна среща, проведена миналия петък и посветена на бюджетната рамка на града за 2024, е била осуетена не поради това, че общински съветници са я снимали въпреки предварителната уговорка видео да няма, а поради това, че кметът Терзиев е избягал, притеснен от случващото се или по-точно - неслучващото се.

Отново скандал в СОС, ГЕРБ и Терзиев кръстосаха шпаги

Отново скандал в СОС, ГЕРБ и Терзиев кръстосаха шпаги

По средата на работната среща кметът си е тръгнал

"Няма време за шикалкаване, излезте от землянките", добави по въпроса Иван Таков.

Григорова продължи с опасенията си - на първо място порочен модел било това, че основното перо от приходите на общината е данъкът от сделки с имоти, което било неустойчив модел.

На второ - макар и да е донякъде позитивно, че се предвижда т.нар. "граждански бюджет" за кварталите (по 200 000 лева, които да бъдат разходвани след решение на гражданите - бел.ред.), то в случая пак имало дискриминация - не можело да се дават едни и същи пари както и на централните квартали, така и на крайните, които имат нужда от много по-съществени инвестиции, подчерта Григорова. Третата й критика бе подобна на тази, изказана преди дни от ГЕРБ - обещаните 40 милиона за заплати на служителите от градския транспорт не били предвидени в бюджета, а аргументът, че те щели да дойдат от повишение на приходите от превозни документи, не бил реалистичен.

"Това е абсолютно невъзможно, това може да се постигне единствено с увеличение на цената на билетите и картите. Особено тревожно е и това, че няма средства, предвидени за закупуване на подвижен състав, което е огромен проблем", подчерта Григорова.

Парите за култура също бил и недостатъчни, продължиха с критиките социалистите.

Васил Терзиев внася бюджета на София с или без СОС

Васил Терзиев внася бюджета на София с или без СОС

А ГЕРБ продължавали с деструктивното си поведение, а имали 90% съвпадение в програмите