Има стесняване на мярката "60/40", изтъкна социалистът Георги Гьоков от трибуната на Народното събрание по време на дебатите на второ четене за Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

Според него не че мярката е неработеща, тя би сработила за големи фирми с възможност да плащат сумите плюс осигуровките. За малките и средните фирми това би било невъзможно. Обикновено управляващите не приемат нищо от опозицията, но и на тях им говори нещо, че мярката не работи, посочи Гьоков.

В Бюрата по труда са натоварени с много несвойствени задачи, като например да преценяват финансовите състояния на фирмите. Най-малко било редно да бъдат включени представители на НАП в самата мярка. Така си рискували да се направи грешка, а после да се обвиняват Бюрата по труда.

Гьоков смята, че мярката ще сработи трудно, но предложение на БСП не е за пренебрегване - по една минимална работна заплата за всеки един човек излязъл в неплатена отпуска.

ДПС предлага държавата да плаща осигуровките в кризата по схемата 60/40

ДПС предлага държавата да плаща осигуровките в кризата по схемата 60/40

30 милиона лева подкрепа предлага БСП за овощарство, зеленчукопроизводство и месарство

Освен това червените предлагат всеки работодател, чията фирмата е заплашена от фалит, да регистрира служителите си в Бюрата по труда като временно освободени. През този период хората могат да получават обезщетенията си за определен срок с ангажимент работодателят да си върне работниците и служителите, а ако не може, да си взимат нормалното обезпечение, обясни Гьоков.

Според Йордан Цонев обаче всяка компания, която иска да запази работните места, трябва да бъде в обхвата на мярката "60/40". Той предупреди, че сигналите относно прилагането на мярката са разнопосочни и лоши - заповедите на Бюрата по труда за документите, с които стесняват обхвата на мярката.

Държавата поема осигуровките в схемата 60/40

Държавата поема осигуровките в схемата 60/40

Депутатите намалиха и глобата за разходка в парка

Той посочи, че може да се формулира точното поле на мярката, но засега народните представители се въздържат. Ако мярката се отнася до спрели предприятия, компании и фирми за работници извън полето на работа, мярката трябва да се отнася и за компании, които полагат усилия да запазят част от персонала си, отбеляза Цонев.

"Ако получим още един сигнал, че мярката се стеснява при прилагането й от подзаконови нормативни актове от изпълнителната власт, ще трябва да формулираме точното поле на мярката 60/40", каза той. 

От КРИБ очакват, че мярката 60/40 ще заработи
Обновена

От КРИБ очакват, че мярката 60/40 ще заработи

От ДПС са припознали тяхното предложение