От КРИБ одобряват прецизирането на мярката 60/40 за подкрепа на бизнеса. "Сигурни сме, че тя ще заработи", заяви пред Нова телевизия изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов.

По думите му ежедневно в бюрата по труда се записва около 4000 души. "Преди 2 дни даже се бяха записали 6000. Всъщност това беше едно от предложенията, които направихме по отношение на мярката", каза Иванов. 

Едва 228 фирми искат помощ по схемата 60/40 от 60 000, които са спрели работа

Едва 228 фирми искат помощ по схемата 60/40 от 60 000, които са спрели работа

Работодателите искат да не бъдат натоварвани с разходи за трудови възнаграждения и свързаните с тях осигурителни вноски

Той е удовлетворен, че от ДПС са припознали тяхното предложение. "Сигурни сме, че мярката ще заработи. Очакваме и малките предприятия да могат да се възползват", каза Евгений Иванов. 

Припомняме, вчера от другата голяма работодателска организация - АИКБ, не бяха доволни от предложата мярка 60/40 в подкрепа на бизнеса. Според тях тази подкрепа няма да спре ръста на безработицата в страната.

АИКБ остават недоволни от мярката "60/40"- няма да спре безработицата

АИКБ остават недоволни от мярката "60/40"- няма да спре безработицата

Не може да очакваш от спряно предприятие, без никакви приходи, да доплаща 40%

"Важно е да отбележим, че мярката 60/40 е само едно от предложенията, които бяха приети. Имаме и други, които са не по-малко важни. Това е премахването на "рая на длъжника". Тоест, частно правните субекти да не плащат един на друг, което означава "домино" - рязко нарастване на междуфирмената задлъжнялост и оттам масови фалити", каза Иванов.

По думите му това бе огромна заплаха за икономиката. Да се върнем в годините, когато междуфирмената задлъжнялост беше няколко пъти по-голяма, отколкото БВП, означава криза. Третото предложение беше свързано с отпушването на сектор "строителство". До момента оборотът беше спрян, което означава, че строителите не могат да работят. Тази мярка също беше приета", поясни изпълнителният директор на КРИБ. 

Емил Хърсев настоява за рекапитализация на фирмите

Емил Хърсев настоява за рекапитализация на фирмите

Нямало причина за обмяна на левовете в евро

Четвъртото предложение на КРИБ не е прието към днешна дата. "Става дума за 45-те милиона, които "Газпром" връща на "Булгаргаз". Те трябва да бъдат върнати на бизнеса. Свидетели сме на уклончиво поведение, което ни накара да поискаме оставката на министъра на енергетиката", каза Евгений Иванов.

На въпрос има ли какво още да се прави по отношение на спасяването на бизнеса, той заяви, че Антикризисният икономически съвет съществува като орган, но трябва да бъде "облечен" със съответните пълномощия и да започне да работи.