Мярката "60/40" няма да спре безработицата дори и в редактирания си вариант с поеманета на осигуровките от страна на държавата. 

Не може да очакваш от спряно предприятие, без никакви приходи, да доплаща 40% до 100% от заплатата на неработещи работници! Това е мнението на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за последните решения на парламента, предаде "Нова".

Държавата поема осигуровките в схемата 60/40

Държавата поема осигуровките в схемата 60/40

Депутатите намалиха и глобата за разходка в парка

Според Васил Велев, мярката няма как да проработи, тъй като продължава за казва: "Който не работи, трябва да живее по-добре от работещия! И за това трябва да плати работещият! Няма как да проработи такава мярка!".

Държавата поема осигуровките по схемата 60/40. Новината от правната комисия, която гледа на второ четене промените в извънредния закон. Това бе искане на бизнеса, а предложението направи сутринта депутатът от ДПС Йордан Цонев. Мярката ще касае засегнатите от извънредното положение фирми и работници.

ДПС предлага държавата да плаща осигуровките в кризата по схемата 60/40

ДПС предлага държавата да плаща осигуровките в кризата по схемата 60/40

30 милиона лева подкрепа предлага БСП за овощарство, зеленчукопроизводство и месарство

Съобразихме се с исканията на бизнеса, отчете шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Можем да си позволим тази нова мярка, посочи тя, като поясни, че средства са предвидени във фонд "Безработица". Осигурено е и външно финансиране в размер на 1,4 милиарда лева.

Самоосигуряващите се лица ще получат безлихвен кредит до 1500 лева със срок на погасяване от 10 години. Ще се отпускат безлихвени кредити за малки предприятия със същият погасителен срок. Менда Стоянова подчерта, че безработните, регистрирани в Бюрата по труда, ще могат да работят в сектор Земеделие за срока на извънредното положение и няма да губят обезщетението си за това, че са останали без работа.

АИКБ предлага да въведем немския модел "60/0"

АИКБ предлага да въведем немския модел "60/0"

Иначе държавата щяла да изхарчи същите пари, без да запази заетостта

Припомняме, че към петъчния ден бе обявено, че 230 фирми са се регистрирали по мярката. Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие, макар и с резерви от страна на някои работодателски организации, за мерките на държавата в подкрепа на икономиката.

Припомняме, че от АИКБ предложиха по-рано страната ни да въведе немския модел за запазване на заетостта.

Това на практика означава схема "60/0".