Само компании, които все още не са изпаднали в дълбока криза, ще могат да приложат предлаганата схема за помощ 60/40. Това заявяват от Асоциацията на индустриалния капитал в България в своя официална позиция.

Те посочват, че мярката реално е 23/77 от нетния разполагаем доход на работника и подчертават, че от нея няма да се възползват фирмите, които имат най-голяма нужда от подкрепа, за да запазят работните места на хората.

Според АИКБ тази схема е финансово изгодна за неработещите работници и държавата и ощетява предприятието и останалите на работа работници и служители. Те са категорични, че мярката дискриминира работещите работници за сметка на неработещите, които ще получават пълното си възнаграждение, тъй като работещите освен, че ще изработват собствената си заплата, ще трябва да изработват и 77% от заплатите на колегите им, които почиват вкъщи.

Държавни компенсации за всички засегнати сектори заради кризата искат от ССИ

Държавни компенсации за всички засегнати сектори заради кризата искат от ССИ

От Съюза притеснени, че много икономически дейности не са включени в мярката 60/40

От Асоциацията посочват, че широко прокламираната от държавата държавна помощ на практика е същата за настъпването на риска "безработица", които тя трябва да плати на работниците, ако бъдат съкратени. Само че в този случай ще дължи тези помощи за безработица до 12 месеца, а не 3 месеца, какъвто е срока на компенсация при извънредното положение и няма да получи обратно близо 2/3 от сумата под формата на данък и осигуровки, поясняват от АИКБ.

От Асоциацията са на мнение, че предложената мярка за компенсиране на бизнеса не отчита степента на засегнатост на отделното предприятие от кризата с коронавируса.

Финансирането ще бъде насочено основно към предприятия, имащи финансови резерви, а малките и средни предприятия, нямащи финансови средства, за да доплатят 77% от нетното възнаграждение на работника, няма да могат да участват в мярката, поясняват те.

От АИКБ са категорични, че малкият и средният бизнес, в който са заети ¾ от работещите българи, няма достатъчно резерви, за да приложи подобна мярка.

БСК синализира за пропуснати работодатели по мярката 60/40

БСК синализира за пропуснати работодатели по мярката 60/40

Заради опитите да се посочат изчерпателно всички икономически дейности в обхвата на приложението

Според тях мярката ще има малък ефект за икономиката на страната. От АИКБ са съгласни мерките да стартират в този вариант, но предлагат те да важат само за първия месец, а през това време да се направи промяна на Закона.

Припомняме, работодателите изразиха скептицизъм по отношение на мерките в помощ на бизнеса.

Миналата седмица пък от БСК заявиха, че опитите да се посочат изчерпателно всички икономически дейности, създава риск засегнати работодатели да останат извън обхвата на Постановлението.